Udruga djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Gospića s pravom i ponosom nose to ime. Iz njih su tisuće i tisuće sati volonterskog rada, uspjesi materijalne i duhovne prirode, mnoga dobra koja nesebično čine svakome od nas. O tome smo imali čast izvještavati vas u puno navrata, a to ćemo otvorena srca činiti i dalje. Pismo i fotografije koje su nam „Pčelice“ uputile pokazuju nam tamnu stranu nekolicine koji su sretni ukoliko smo svi mi ostali nesretni. Pismo prenosimo u cijelosti.

-Uz sve lijepe vijesti koje smo objavljivali ovih dana, na žalost moramo poslati apel svim ljudima ovoga grada za vandalizam koji se događa u Urbanom vrtu. Ne znamo tko, niti zašto ali netko sustavno uništava sve što je u urbanom vrtu postavljeno.Slike će vam pokazati kako prošlogodišnji vrt sada izgleda. O biljkama u vrtu brinu se Mali vrtlari – djeca osnovne škole razredne nastave (od 1. do 4. razreda) te njihove učiteljice Vlatka i Lidija. Na žalost, jedno lijepo mjesto gdje su se djeca mogla učiti o rastu raznih biljnih kultura te lijepo mjesto gdje mogu boraviti na svježem zraku i lijepom vrtnom ambijentu sustavno se uništava. Da ne govorimo o tome kako djeca, mala djeca i vrijedne učiteljice kupe smeće za neodgojenim i krajnje bezobraznim pojedincima.
Udruga “Pčelice” trebala bi se brinuti o predmetima u vrtu (klupe, stolovi, natpisi). Mi na žalost nemamo toliko novčanih sredstava za sanaciju ovih šteta jer novce trošimo ili na rad stručnjaka s djecom ili na materijale za sve ostale aktivnosti.
Izuzetno nam je žao da se po radu ljudi i vremenu koje su uložili u ovaj vrt ovako nemilosrdno gazi. Svi građani i volonteri koji su prošle godine uređivali vrt radili su bez ikakvih novčanih naknada, sve u želji da se napravi jedno lijepo mjesto za sve ljude ovog grada, a za našu djecu s poteškoćama u razvoju postavljeni su i senzorni predmeti koji se sada sustavno uništavaju. Na žalost, razmjere ovakvog nemilosrdnog uništavanja nećemo moći sanirati i jedno ovako divno mjesto za odmor, druženje i učenje na žalost će postati i ostati opustošeno i uništeno.

Gledajući sva ova uništenja, pitamo se kako se ovdje može graditi mjesto tolerancije i kulture? I kako bi u susretu s ovakvim vandalima prošli oni koji su izgledom ili svojim stanjem drugačiji? 

Vaše “Pčelice”