Prošlih su dana već srušeni neki rekordi – i u najvećoj dnevnoj količini oborine, primjerice u Pazinu, Karlovcu, Poreču, Zemuniku, pa čak i u Gospiću, gdje podaci mjerenja postoje još od 1872. godine, a i u ukupnoj rujanskoj količini – ne samo na zadarskom području, nego i u Poreču, Rabu i na Zavižanu. Na žalost, već do utorka ujutro, te posebice s mjerenjem u srijedu ujutro – postojeći će se rekordi još povećati, a i broj mjesta s novim rekordima.

Stoga je DHMZ objavio upozorenje najvišeg stupnja za sjeverni i srednji Jadran, te za gorsku Hrvatsku, a i unutrašnjosti Dalmacije i već poplavama pogođeno karlovačko područje dobit će obilniju kišu. Upozoriti valja da je osim te kiše i lokalnog nevremena, na moru vrlo velika vjerojatnost poplavljivanja riva i zbog jakog, na udare i olujnog vjetra koji će mijenjati smjer.

Na sjevernom Jadranu i u gorju kiša će tijekom utorka biti česta i obilna, u mnogim mjestima i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Moguće je i olujno nevrijeme, s tučom i pijavicama. I vjetar će biti problematičan. Nakon umjerenog, ponegdje i jakog, na udare i olujnog juga, zapuhat će jugozapadni vjetar, pa zapadni, mjestimice i sjeverozapadni, a na sjeveru Jadrana bura.

Vjetar će prouzročiti neke poplavljene rive i na srednjem Jadranu, gdje će nevolje ponovno stvarati i u mnogim mjestima obilna kiša, vjerojatno i munje, pijavice, gdjegod ponovno i tuča. Temperatura zraka malo će se mijenjati i bit će većinom od 17 do 22 °C, u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će također biti kišovito – ujutro oko 13, poslijepodne 20 ili 21 °C.

I na jugu Hrvatske će biti oblačnije i vjetrovitije nego u ponedjeljak, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, te većinom uz umjereno i jako jugo. Uz sunčana će razdoblja ovo biti najtoplije hrvatsko područje.

U središnjoj Hrvatskoj zamjetno svježije, uz povremeno umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a još je važnije naglasiti kako će ponovno biti kišovito, ponegdje i uz više od 30 litara kiše po četvornome metru. Temperatura zraka uglavnom od 11 do 16 °C, u Slavoniji, Baranji i Srijemu i do 23 °C, u početku još uz sunčana razdoblja, a prema podnevu i osobito poslijepodne pljuskovi i grmljavina, možda čak i lokalno nevrijeme.

I u svježiju srijedu će u unutrašnjosti biti kiše. Srećom, u manjim količinama, osim ponegdje na istoku, gdje će kiša najkasnije početi, ali se i najdulje zadržati. U četvrtak će se sa zapada razvedravati, ali samo kratkotrajno jer se već u petak ponovno povećava vjerojatnost kiše, ne samo na zapadu unutrašnjosti nego i na sjevernom Jadranu, gdje će vjerojatno najsunčanije i najmirnije biti u četvrtak. Na jugu su pljuskovi mogući svakodnevno, ali ipak ne tako obilni kao u utorak, ponegdje još i u srijedu.

HRT/L.O.