Pod geslom „Vrtlariti je lako – nauči kako!“ LAG Lika nastavlja s volonterskom akcijom formiranje urbanog ekološkog permakulturnog vrta u Gospiću. Tijekom protekla dva tjedna volonteri su se u više navrata okupili na lokaciji budućeg pokaznog permakulturnog vrta i zajedničkim snagama sudjelovali u postavljanju vrtnih elemenata, formiranju senzoričke staze i raščišćavanju terena. Predstavnici udruge ZIR – Zajednica i razvoj, koja je ujedno i nositelj ovog projekta, zahvaljuju svima koji su ovom prigodom pomogli.
U naredna dva tjedna planirano je postavljanje toplih gredica koje produžuju vegetacijsku sezonu, izrada vertikalnih gredica koje omogućuju uzgoj na malim prostorima poput balkona, formiranje kompostare i glistarnika, postavljanje pergole i sađenje ruža, izrada labirinta za orijentaciju, razvlačenje preostale zemlje, dovršetak kružne staze te postavljanje zvučnih i slikovnih mobila koji će privući one najmlađe.
Tijekom ovoga tjedna svaki dan će se odvijati volonterske akcije u vremenu od 18 do 21 sati. U subotu, 2.7., je predviđeno vrijeme akcije u jutarnjim satima, od 8 do 13 sati. Pozivaju se građani da se uključe, druže i nauče nešto novo na zabavan način. Volonteri trebaju sa sobom ponijeti rukavice i alat poput motike, grablji, vrtnih škara i kante. Za volontere je tijekom akcije osigurana okrjepa. Lokacija vrta je na području između stražnjeg parkirališta KIC-a Gospić i OŠ dr. Jure Turić.
Projekt je financiran kroz natječaj „Naš doprinos zajednici“ putem Zaklade Kajo Dadić. Za potrebe formiranja urbanog vrta Grad Gospić i OŠ dr. Jure Turića izdali su suglasnost za korištenje djela zemljišta u neposrednoj okolici škole te aktivno pomažu u provedbi projekta.

L. O.