GOSPIĆ-Pročistač otpadnih voda, kao jedan od presudnih faktora za podizanje ekoloških standarda na europsku razinu, od danas  je u funkciji u središtu županije. Projekt vrijedan 7.1 milijun kuna bez PDV-a zajednički su financirale Hrvatske vode i Grad Gospić, pa je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić još jednom pohvalio gradsku upravu na korektnom i profesionalnom partnerskom odnosu.

-Taj se odnos već niz godina ogleda u mnogim realiziranim projektima, a danas pokrećemo samo jedan od njih, rekao je Plišić. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda je renoviran, izvršena je dogradnja potrebne infrastrukture, asfaltirana je prilazna cesta, izvršene tehničke pretpostavke za njegovo stavljanje u funkciju, a riječ je modernom uređaju kojim se upravlja automatski. Projektiran je za cca. 6 500 stanovnika i Hrvatske vode su u  njega uložile 6.4 milijun kuna, a lokalno komunalno poduzeće preostali dio. U ovoj fazi izgradnje pročišćivača poštivali su se građevinski rokovi. Nadamo se novim projektima na ovim prostorima jer smo svjesni da  bez ulaganja u infrastrukturu nema niti napretka gospodarstva, zaključio je Plišić. Ovaj projekt gradonačelnik Grada  Gospića Petar Krmpotić smatra jednim od najvažnijih koji su realizirani na području Gospića.

– Za koji dan slijede radovi na kanalizaciji u Bilajskoj ulici, zatim u Budačkoj ulici i u još nekoliko manjih ulica, pa bismo na taj način zaokružili cijeli sustav. Na ovaj će način naša rijeka Novčica, koja se dalje ulijeva u rijeku Liku, biti u potpunosti ekološki čista. Na ovaj način pročistač ima i šire značenje za općinu Perušić, te Gradove Otočac, Senj i Novalju. U daljnjem razvoju  Gospića od presudnog je značenja za turizam i poljoprivredu, kao i za zdravlje ljudi, da živimo u čistom okolišu. Znamo reći da smo ovaj kraj, baš kao i cijelu planetu, posudili od naših predaka i moramo je   ostaviti čistu generacijama koje dolaze, kazao je Krmpotić i posebno pozdravio djecu iz ekološke udruge OŠ „dr. Jure Turić“  i članove Ekološke udruge LEA. Saborski zastupnik dr. Darko Milinović također je istaknuo važnost sustava za pročišćavanje otpadnih voda.

-Pogledate li Velebit, Novčicu, šumu Jasikovac, svu ovu ljepotu oko nas, onda možemo reći da je sva ta čistoća neprocjenjiva, a zelenilo doista pluća ovoga grada. Ovaj pročistač je kao ljudski bubrezi koji odstranjuju sve ono loše u tekućinama u tijelu. Ovaj uređaj sabire većinu otpadnih voda i te vode pretvara u ekološki čiste, pa utječu u Novčicu, još jednu ljepotu Grada Gospića. Došlo je toplo vrijeme pa ću gradonačelnika Krmpotića podsjetiti na obećanje da će se okupati u Novčici čim ovaj uređaj bude stavljen u funkciju. Skokom u Novčicu pokazat će svima da je Novčica ponovno pogodna za kupanje. Današnja svečanost je samo jedan u nizu razloga za zadovoljstvo jer  ovaj grad nastavlja sa silovitim infrastrukturnim projektima, istaknuo je dr. Milinović koji je zaokružio cjelinu presudnu za ostanak mladih ljudi u Gospiću. Pomoćnik ministra gospodarstva zadužen za vodno gospodarstvo Dražen Kuretić pohvalio je Grad Gospić i direktora „Usluge“ Milana Devčića na, kako je rekao, izvanrednoj suradnji, ali i na strpljenju jer je se ovaj projekt čekalo dulje vrijeme.

-U sve ovo uloženo je puno rada, puno nada, puno novca. Pomagali su pri tome svi gradonačelnici, svi župani, mnogi vrijedni ljudi. Sve je to rezultiralo izgradnjom i modernizacijom infrastrukture. U ekološkom smislu je prevažno što će rijeka Novčica od danas biti još čišća, još zelenija. Tako će omogućiti još kvalitetniji razvoj ovoga kraja, prvenstveno kao turističkog središta, ali ni onih gospodarskih subjekata koji se baziraju na ekološkoj industrijskoj proizvodnji. Tu je i poljoprivreda kao jedan od najvažnijih segmenata, rekao je pomoćnik ministra Dražen Kuretić. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bio je tijekom zadnja tri mjeseca u test fazi, što je pokazalo odlične rezultate. S ovim resursom upravljat će poduzeće „Usluga“.

H.J.