Puštanjem u probni rad mobilnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u NP Plitvička jezera započeta je realizacija najvažnijeg od svih projekata ovoga područja. Postavljanje uređaja zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Javne ustanove NP Plitvička jezera, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenica.

Svečanosti puštanja u rad uređaja prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je istaknuo kako  Nacionalni park i stanovništvo toga područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje. Zajedničkom koordinacijom ministarstva, Nacionalnog parka, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenica konačno se krenulo prema trajnom rješenju problema kroz aglomeraciju Plitvičkih jezera unutar koje će biti izgrađeno preko 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača“.

Na potpori prilikom realizacije ovoga projekta u ime  Nacionalnog parka Plitvička jezera zahvalio je ravnatelj Tomislav Kovačević naglasivši kako je postavljanje ovoga uređaja svojevrsni povijesni trenutak za Park. Cjeloviti kolektorski sustav za pročišćavanje otpadnih voda u općinama Rakovica i Plitvička Jezera stajat će oko 300 milijuna kuna, o čemu je elaborirao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

L.O.