Bužimski izvori
Bužimski izvori
Bužimski izvori

BUŽIM- Ekološka udruga „Bužimski izvori“ priredila je akciju čišćenja i uređenja Povijesne staze Bužim-brdo Kalvarija. Osim članova udruge i mještana, u akciji su sudjelovali članovi Hrvatske „Outward Bound“ škole stacionirani u Žitniku, kao i zaposlenici Instituta Ivo Pilar, Područni centar Gospić. Predsjednik Bužimskih izvora Milan Ćaćić ističe kako je riječ o stazi koja će povezati brda Malu i Veliku Kalvariju, područja bogata arheološkim nalazištima koja valja uključiti u turističku ponudu ovog dijela Like.
-Ovo je još jedan iskorak kojim ćemo dati svoj doprinos uređenju samoga mjesta, ali i turističkoj ponudi. Put je zarastao jer se ne koristi desetljećima, a njegovim uređenjem pravimo prilaz do pećine na Velikoj Kalvariji koja je prapovijesno nalazište, dakle nešto što ćemo uključiti u našu turističku ponudu. U Bužimu je danas i Nikica Hoti, poznati zadarski turistički poduzetnik koji želi povezati Zadar i Gospić, te turistima boravak u ovom dijelu Hrvatske učiniti raznolikijim i bogatijim, rekao nam je Milan Ćaćić. Mladi znanstvenik dr. sc. Ivan Brlić, viši asistent iz područnog centra „Ivo Pilar“, već šestu godinu radi na nekoliko projekata sa svojim kolegama.
-Više je razloga zbog kojih je Bužim važan. Ovdje smo danas zato da bismo lokalnoj zajednici, kao i turistima, omogućili bolji pristup zanimljivim lokalitetima. Kako povijesnim, tako i prirodnim. Cijelo je područje vrlo atraktivno, a imalo je veliku važnost još u srednjem vijeku. Zahvaljujući Bužimskim izvorima ponovno se otvaraju lokaliteti kao što su Kalvarija, njezina pećina, brojni izvori… Dugoročno gledajući to bi mogao biti jedan plan povezivanja više subjekata. Od PP Grabovača, preko Žitnika, Memorijalnog centra Nikole Tesle, pa sve do Bužima i Velebita. Jedna dobra sinergija institucija, lokalne zajednice i civilnog društva uopće, ističe dr. Brlić. Skupinu volontera iz Outward Bound škole iz Žitnika predvodio je Zagrepčanin Darko Šrut.
-Intenzivno radimo na uređenju pješačko-planinarske staze od Velikog Žitnika koja se preko ovih brda i preko izvora Vrbas spaja sa Bužimom. Od ovuda se spuštamo preko Kalinovače i Oteša natrag na Veliki Žitnik. To je jedna vrlo atraktivna dionica, putovi kojima su se ovdašnji stanovnici služili stoljećima. Sve je manje aktivnosti po šumama i livadama, pa je sve pomalo zaraslo. Naš je cilj sve te staze učiniti prohodnima .
Udruga Bužimski izvori nastojat će brije vrućina očistiti dio puta koji su danas započeli uređivati. Ime svojeg mjesta već su afirmirali na daleko, slažući strpljivo „kockice“ koje bi ovom kraju mogle priskrbiti veće značenje u turističkom, gospodarskom i znanstveno-kulturnom smislu.

M. S.