Urod krumpira ponegdje manji za 70%!

-
-

U srpnju su lički poljoprivrednici bili optimisti. Kiša je padala u više navrata, za razliku od nekoliko prijašnjih godina kada je suša uzela svoj danak na usjevima. Kišno ljeto se produljilo i ovih dana, pa meteorolozi ne prognoziraju ništa dobroga. Barem što se usjeva tiče. Odličan urod krumpira polako se pretvara u debakl jer urod trune zbog prevelike vlažnosti tla i bolesti krumpira. Najprije je svoje učinila bolest plamenjača kojoj odgovara vlažno vrijeme., a onda je stigla alternarija. Čak i poljoprivrednici koji su zaštitili svoje njive na vrijeme ipak će gubitke. Dipl. ing. agronomije i  upravitelj Poljo-apoteke „Eko-Likos“ Dragan Šarić tvrdi da će urod poznatog ličkog branda ove godine svakako biti u znaku „minusa“.

Dragan Šarić
Dragan Šarić

-Ponegdje je urod manji od 30% od planiranog. Na više ocjeditim poljima i uz pravodobnu zaštitu urod će iznositi oko 70%. Trulež krumpira prouzrokovali su plamenjača i alternarija. Ova potonja bolest pojavila se u Lici nedavno, a ona u tlo povlači veliku količinu bakterija i  izaziva truljenje krumpira. Iako je lička zemlja ocjedita i nalazi se na nešto većoj nadmorskoj visini, velika količina padavina učinila je svoje. Mnogi su poljoprivrednici na vrije izvršili prskanje usjeva zaštitnim sredstvima i kod njih je šteta znatna, ali daleko manja nego li je na njivama gdje zaštita nije  izvršena.  Mnogi poljoprivrednici ne znaju da uzrok truljenja krumpira nisu gljivice nego li bakterije. Pepelnice kao bolest povuče u tlo manji dio gama negativnih bakterija, ali plamenjača i posebno  alternarija povlači i gama pozitivne bakterije i najvećim dijelom izaziva propadanje uroda. Dakle te bolesti ne napadaju samo stabljiku. One se šire do ploda jer stvara mikro-biološke uvjete koji smanjuju imunitet biljke. Osim uporabe zaštitnih sredstava preporuča se na godinu promijeniti parcelu na kojoj se krumpira sadi. U slučaju da to ne mogu učiniti preporučio bih tretiranje zemljišta krečom i zeolitom, a sjemenski krumpir poželjno je prskati modrom galicom, rekao nam je između ostaloga ing. Šarić.

Nastavak ispod oglasa

  Tako će ove jesen i  zime na hrvatskom tržištu  uzmanjkati najpopularnijeg ličkog poljoprivrednog proizvoda. Nakon optimizma zbog nekoliko srpanjskih kiša, na red došla razočaranost ličkih ratara jer će umjesto planiranog dobrog uroda na njivama zbog prevelike vlage ostaviti dobar dio krumpira zahvaćen truleži.

[quote style=”1″]

 Plamenjača je sredinom 19. stoljeća zahvatila Irsku i prouzročila tzv. pasivni genocid. U svega tri godine od gladi i bolesti umrlo je gotovo 2 milijuna ljudi, mahom sirotinje čija je egzistencija uglavnom  ovisila o krumpiru. [/quote]

M. S.