Uskoro jeftinije i čišće grijanje

-
-

    KORENICA-Ovaj gradić može se zadnjih godina podičiti sve mlađom populacijom, što je u sve starijem dobnom prosjeku Like podatak vrijedan štovanja. Zbog lista čekanja proširuju se kapaciteta tamošnjem Dječjeg vrtića „Slapić“. Ispred osnovne i srednje škole zapljusnut će vas glasovi mnoštva učenika, što je najbolji pokazatelj da se Korenica nakon Domovinskog rata nije predala. Upravo suprotno.

     Srednja škola Plitvička jezera rasadnik je kadrova pretežito profiliranim za ugostiteljsku i turističku  branšu. O kvalitetnoj izobrazbi koja se ondje stječe ne trebaju govoriti učenici, profesori ili roditelji. Činjenica da se glavnina kadrova koja danas radi u NP Plitvička jezera školovala  upravo u Korenici dovoljna je ilustracija i prilog potonjih tvrdnji. Ravnatelj škole Šimo Pavlović na sve je naše upite lako odgovorio, ali kada smo spomenuli kvalitetu izobrazbe samo je skromno izjavio nešto u stilu „pa dobra smo mi škola, a učenici su stvarno super“!

Nastavak ispod oglasa

   Jedna od krucijalnih financijskih stavki svih ličkih škola je grijanje. Korenica se nalazi na 658 m/nm. Troši za tu namjenu znatna sredstva.

Šimo Pavlović
Šimo Pavlović

-Ovisno o duljini zime mi ponekad grijemo školu i do 9 mjeseci, rekao nam je ravnatelj Pavlović. Uvjeti za rad 240 učenika i 40 zaposlenika, uključujući i đački dom, moraju biti optimalni. Dulje od dvije godine bavimo se aktivnostima čija je svrha smanjenje troškova grijanja, što je zbog klimatskih uvjeta veliki problem svih škola, ali  i drugih ustanova. Zahvaljujući suradnji sa UNDP-om napravili smo zajednički projekt za zamjenu  kotla za centralno grijanje. Inzistirali smo da to bude peć na ekološke energente, kombinaciju sječke i peleta. Prema izračunu utroška energenata očekuje uštede oko 40%. Budući se zajednički griju škola i Učenički dom mi smo godišnje trošili oko 200 tisuća kuna za nabavku lož-ulja. Izračunali smo da bi godišnje ušteda na nove eko-energente bila oko 70 tisuća kuna. Već su nas obišli predstavnici UNDP-a koji se zalažu za ekološki čiste energente i dali su nam punu potporu u ovome projektu. Mi smo se već javili Fondu za energetsku učinkovitost i od njih očekujemo financijsku potporu u omjeru 80% od vrijednosti projekta, dok bi Ličko-senjska županija i Općina Plitvička jezera osigurali preostalih 20%, od  800 tisuća kuna, na koliko se procjenjuju ukupni troškovi. Ova bi se ulaganja kroz uštede vratila za  5 godina rada tog novog sustava grijanja, ističe ravnatelj Šimo Pavlović. Doznajemo kako svježa korenička ljeta  ponekad naprasno završe  prvih dana školske godine, pa se škola i dom moraju grijati već u rujnu. U Srednjoj školi Plitvička jezera doista jedva čekaju novi sustav grijanja, ali ne samo zbog financijskih ušteda.

-Nalazimo se u „predvorju“ Plitvičkih jezera, svjetskog bisera i najljepšeg nacionalnog parka u Hrvatskoj, nastavlja ravnatelj Pavlović. Ovim načinom, odnosno promjenom energenata, dajemo i svoj skromni doprinos u očuvanju flore i faune parka, dakle cjeline čije očuvanje i zaštita nemaju alternativu!

M. S.