Uskoro obvezna zimska oprema

Policijska uprava ličko-senjska podsjeća vozače kako u  razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja iduće godine, temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u primjeni je Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta.

Dionice javnih cesta na području Ličko-senjske županije na kojima je obvezna zimska oprema od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, izuzev oružanih snaga RH su:

*autocesta A 1 – Zagreb (čvorište Lučko) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica,

*državna cesta D 23 – Josipdol (D42) – Senj (D8),

*državna cesta D 25 – Lički Osik (D50) – Gospić (D50),

*državna cesta D 50 – Žuta Lokva (D23) – Otočac – Gospić – Gračac (D27),

*državna cesta D 217 – Ličko Petrovo Selo (D1) – GP Ličko Petrovo Selo (gr. BiH).

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, a što je propisano i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Policija također podsjeća da u razdoblju zimskog računanja vremena, na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla.                                                        

PULS/L. O.