Uskoro se održava 3. „The coklje fest“ Otočac

Coklje su jedan od prepoznatljivijih predmeta Gacke doline, obuća koja je stoljećima simbol tradicije i nastojanja da se taj etno-detalj očuva, zaštiti i-nosi. Danas je više suvenir, a manje obuća, iako se coklje mogu nositi u mnogim prigodama. Počast ovom vrijednom elementu naslijeđa ogledat će se i na skorom 3. The coklje festu u Otočcu.  Organiziraju ga zajedničkim snagama Udruga „Baštinica“ i njezine članice poput Danijele Tonković i obrta „Kućna radinost“, i Tamare Jurković. Više o svemu rekla nam je Danijela.

-„The Coklje fest“ održat će se na trgu ispred Gackoga pučkog otvorenog učilištau subotu, 10. srpnja u poslijepodnevnim satima. Drago mi je što je već sada u pripremnim dijelovima organizacije toga događaja vlada veliko zanimanje izlagača. Do sada ih se prijavilo 20-ak. Još uvijek definiramo brojne događaje koji će popratiti ovu manifestaciju.

Nastavak ispod oglasa

„The coklje fest“ nije samo manifestacija i festival suvenira, nije samo promidžba tradicije i baštine na podlozi priče o coklji, već je to pokret za osnaživanje i buđenje bogatog kreativnog i poduzetničkog potencijala našeg Otočca, Gacke i Like.

Velika nam je želja i ove godine okupiti brojne lokalne OPG-ove i kreativce, proizvođače suvenira i predmeta koji čuvaju tradiciju, predstaviti nove potencijale i talente, zabaviti se uz tamburice, ali i gitare lokalnih bendova i dati jedni drugima značajnu podršku, rekla nam je Danijela Tonković.

Na ovaj način se skromna coklja othrvala modnim trendovima i dalje je dio naših života. Kako smo doznali od organizatora, „coklja je podloga jedne šire priče koju svakako vrijedi njegovati“!

M. S.