Uskoro vlaka trupca i nadmetanje u košnji

Nakon vrlo uspjele manifestacije izložbe konja i OPG-a „Krivi Put 2017.“, Konjički klub „Ana“ iz Senja najavio je organizaciju natjecanja u vuči trupca i  u košnji. Kako nas je izvijestio predsjednik kluba Jure Turina ova natjecanja tradicijskim vještinama i poslovima održat će se 6. kolovoza u mjestu Francikovac iznad Senja, na lokalitetu  u Ošije polje. Jure Turina ističe: 
-Sve je više poklonika ovih drevnih vještina koje se i danas koriste. Osim najjačih konja u sklopu natjecanja održati će se i olimpijada starih sportova na kojoj će sudjelovati
najjače muške i ženske ekipe iz ovoga dijela Hrvatske. Na ovoj narodnoj manifestaciji imati ćemo skupinu prijatelja iz Kupresa, vrsnih kosaca koji će odmjeriti snage s domaćim koscima. Bit će to i promocija starih zanata, pri čemu svakako valja istaknuti izradu tamburice. Vjerujem da će ipak najatraktivniji dio programa biti izvlačenje trupaca iz šume uz pomoć konja. sa konjem i ostale tradicijske stvari. Slavonija ima svoje lipicance, Posavina hladnokrvne kobile i pastuhe na poljima, a Velebit vlakaše, šlajsere i kirijaške konje, koji su kroz povijest, kao i ljudske sudbine, utkani u svaku poru te čarobne planine – međaškoga grebena kontinentalne Domovine s morem, zaključuje Jure Turina koji ovu manifestaciju vidi kao još jednu promociju tradicionalnih znanja, vještina i običaja ovog dijela Hrvatske koji su još uvijek malo poznati izvan Like.

L.O.