Usmrćeni vuk kao opomena

Na Facebooku udruge Hrvatski krški pašnjaci našla se fotografija usmrćenog vuka čije se tijelo obješeno na tabli na ulazu u Gračac. Ovih dana ne prestaju priče ljutitih ličkih stočara kojima vukovi povremeno napadaju stada ovaca i koza. Nakon što je tijelo vuka skinula policija, upućeno je na zagrebački Veterinarski fakultet zbog obdukcije. Prema prvim pretragama na životinji se nisu vidjeli tragovi koji upućuju na smrt uzrokovano vatrenim oružjem.

Na OPG-u Milana Đekića iz sela Štikada ovce i ovih dana janje mrtve janjce. Nakon što su mu vukovi provalili u štalu i poklali 87 ovaca neke su uginule nakon nekoliko dana jer su bile izgažene u stampedu koji je uslijedio iz straha stada koje broji 230 grla. Od posljedica gaženja ovce i ovih dana na svijet donose mrtvu janjad.
Iz Hrvatskih krških pašnjaka naglašavaju bijes ličkih stočara jer su štete na pašnjacima gotovo stalne, dok vlasnicima stada treba čekati da bi posebne inspekcije utvrdile štete i tek onda slijedi isplata štete. Stočari ponekad ostaju bez naknada jer se za nestanak stoke često okrivljuju psi lutalice.

Nastavak ispod oglasa

L. O.