Kada je 1743.g. austrijski general Jasyk iz 1. ličke regimente stacionirane u Gospiću posadio prve žirove na pustopoljini, današnjem Jasikovcu, nije mogao ni slutiti da će ondje nakon burne prošlosti ove šume i Like, 2015. godine prirediti prvi „Kros Jasikovac“. Lička ekološka akcija (LEA) je u suradnji sa partnerima RK „Gospić“ , AK „Velebit“, Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ i Društvom „Naša djeca“ grada Gospića, Ova je manifestacija sastavni dio projekta „SOS za Jasikovac“ koji se već niz godina zalaže da ovo nekadašnje izletište Gospićana ponovno dobio mjesto kakvo zaslužuje.
Na površini kod nekadašnjeg hotela i ZOO-vrta organizatori su priredili start i cilj kros u 12 kategorija, od djece iz 3. i . 4 razreda, pa do veterana. Dionice od 400 900 i 3 600 metara trčalo je više od 300 natjecatelja. Organizatori su se pobrinuli za svaki detalj: danima prije očistili su i trasirali staze, dijelili startne brojeve, bile su ondje i ekipe Crvenog križa, hitne pomoći, GSS-a, organizirana je prehrana i okrjepa natjecatelja… U kategoriji djevojčica do 4. razreda pobijedila je Lorena Ahmetaj, dok je Miki Podnar bio najbrži dječak. U generaciji 5. i 6. razreda Ela Pavelić bila je prva, a Milan Serdar je pobijedio u muškoj kategoriji. Naomi Ojurović Čačić bila je najbrža od djevojčica 7. i 8. razreda. a među dječacima Franjo Štakić. Među srednjoškolkama prvo mjesto pripalo je Ivani Osmokrović, a među dečkima je slavio Ivan Štimac. Sportska groznica nastupila je kada su se na stazi od 3.6 km okušali seniori i veterani. Stazu je prvi prošao Igor Bošnjak, a u ženskoj konkurenciji Monika Tomljenović. Najbrža veteranka bila je Katarina Štavlić, a Martin Ilić slavio je u muškoj konkurenciji.
Bila je ovo sportska manifestacija kojoj s pravom pripadaju mnogi sjajni i pohvalni atributi. Kros je po prvi puta u ovu staru šumu doveo mnoge klince koji su samo čuli da ona postoji. Oni su u hladovini otkrili izvor, pa su ispraznili boce s vodom i kušali hladno i bistro vrelo. Naravno, malo su se prskali. Otkrili su pri tome mnoge čari prirode, toliko daleko od „facebooka“ i sličnih virtualnih svjetova. Kros je pratio i gradonačelnik Petar Krmpotić, nadajući se da su svi sudionici ove priče bili svjedoci nečega što će postati tradicija. Kroz program „Zeleni pojas“ ovaj je kros podržala i INA, čiji je Kluba Volontera također pratio utrku. Angelika Brnada direktorica održivog razvoja, zaštite zdravlja i okoliša rekla nam je kako je ovo jedan od 12 projekata kojega INA financijski potpomaže. Kako je rekla, nije niti sumnjala kako će se ova sjajna ekološka i sportska priča dobro razvijati. Predsjednik Udruge LEA Dubravko Čanić smatra da današnja priredba ima višestruko značenje.
-Mlađi naraštaji stječu naviku intenzivnijeg boravka u prirodi, druže se, zabavljaju, bave se sportom. S druge strane učimo ih kako se valja odnositi prema okolišu, čuvati ga. Sve je ovo samo korak u očuvanju park-šume Jasikovac i mislim da smo svi zajedno na dobrom putu kako bismo ovaj projekt realizirali.
Iskusni gospićki kroser Joso Hećimović izašao je prije malo vremena iz bolnice gdje je operirao kuk. No, sve to nije ga moglo zaustaviti da cijelu stazu za veterane pretrči na štakama, pa je svojstven način bio posebna zvijezda Krosa Jasikovac. Dokaz da se čovjek može baviti sportom i onda kada mu zdravlja oteža kretanje. Bila je ovo prva i nevjerojatno uspjela utrka kroz Jasikovac čiji je osnovni cilj bio druženje u već pomalo zaboravljenom okruženju drevne šume nadomak Gospića. Mnogim su se stazama ove park-šume danas kretali izletnici koji su lijep dan iskoristili da bi u sjeni hrastova, borova i ariša nadomak Gospića bili kao na kraju svijeta. U poslijepodnevnim satima organizirane su igraonice za djecu vrtićkog uzrasta. Stariji će se Gospićani s povećim vremenskim odmakom prisjetiti dana kada su u ljetnim mjesecima ’70-ih u Jasikovcu svakoga vikenda nastupali rock-bendovi, a „ovim danima“ vodila ljubav. Neka bilo…
M. S.