Uspješan projekt „Ljeto u Mušaluku“ kao najava novih aktivnosti

Dok su druge škole ovoga ljeta imale mali predah, u OŠ „dr. Franjo Tuđman“ iz Ličkog Osika bilo je nešto drukčije. Portal Lika Online je u nekoliko navrata donosio materijale vezane uz projekt „Ljeto u Mušaluku“ koji je krajem kolovoza završen s otvorenjem Izložbe dječjih radova.

Često smo tijekom prethodnih mjeseci čuli kako je ljubav oživjela školu u Mušaluku jer ljubav je pokretač svega, ima svoj početak i cilj. Izvor ljubavi, iz koje se rodio „Projekt Mušaluk“, leži u ljubavi koju su svima nama, još kao klincima, darovali naši učitelji jer su nas učili vrijednostima i tako odgajali.

Nastavak ispod oglasa

Spomenuta ekipa učitelja, učiteljica i ravnatelj škole Antonio Milinković bili su potaknuti željom da djeca imaju mogućnost doživjeti svu ljepotu i toplinu jedne seoske škole, zavičaja, učiti zavičajnu povijest i uživati u zajedničkim trenucima, bez mobitela i tehnologije koju nameće današnje društvo. Tako je krenuo „Projekt Mušaluk“, tako je krenulo i  „Ljeto u Mušaluku“.

Jedan od glavnih „krivaca“ za ovaj veliki uspojeh svakako je učiteljica Marijana Orešković – voditeljica Radne skupine „Projekt Mušaluk“. Cijelo ljeto trajale su likovne radionice na kojima su djeca svojim vrijednim ručicama, u raznim tehnikama oslikavali ličke velikane –  Nikolu Teslu, Antu Starčevića i popa Frana Biničkog.

Posebno ozbiljni u svome radu dokazali su se prilikom izrade slikovnice o životu i djelu popa Frana Biničkog, dječaka kojeg su po lički zvali Vranje i  koji je svoj životni put započeo upravo iz tog sela gdje se i danas može vidjeti Franova rodna kuća, podno brda Golica, svega par minuta hoda od škole. Popu Franu Biničkom djeca su kroz izradu slikovnice  utkala neku novu dimenziju i oživjeli lik i djelo istaknutog intelektualca, domoljuba i katolika.

Sati bajkaonice odveli su naše najmlađe posjetitelje u čudesne šume i duboka mora.

Našom školom i školskim vrtom odzvanjao je dječji smijeh i smijeh velikih koji nismo propustili na trenutak biti mali i uživati u pastirskim igrama. Djeca su se okušala u raznim ličkim igrama; skok u vreći, povlačenje užeta, jaje u žlici i niz drugih igrica kroz koje su učili kako su se u davnini, čuvajući svoja stada zabavljala djeca.

Posebno veselo bilo je za vrijeme održavanja kina na otvorenom u vrtu naše škole gdje su prikazani dugometražni animirani crtani filmovi „Čudesna šuma“ i „Čarobnjakov šešir“.

Izložba dječjih radova rezultat je koji djelo krasi, velika završnica uspješnog „Ljeta u Mušaluku“ na čijem je otvorenju najavljen nastavak rada na „Projektu Mušaluk“ s „Jeseni“ a potom i „Zimom u Mušaluku“. Svim sudionicima ovoga iznimnog projekta upućujemo riječi iskrene zahvale. 

L. O.