U dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ u Gospiću upriličena je danas promocija još jedne generacije magistara primarnog obrazovanja Sveučilišta u Zadru, Odjela za nastavničke studije u Gospiću. Na svečanosti je diplome primilo 36 promovenata koje su došli pozdraviti njihovi roditelji, članovi obitelji, prijatelji, profesor te i mnoštvo uzvanika. U svečanom činu promocije sudjelovale su rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Dijana Vican, prorektorica izv. prof. dr. sc. Neda Balić Nižić i pročelnica Odjela u Gospiću doc. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija. Rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican u svojem je govoru istaknula potrebu uvažavanja svakog čovjeka i postizanja ravnoteže između teorije i prakse.
-Svaki puta u ovakvom svečanom činu pokušavam donesti jednu mjernu jedinicu za ponos koji nas obavije na dan ovakvih svečanosti, ispuni nas posebnim zadovoljstvom nego što samo zadovoljstvo jeste. Ovaj sveukupni ponos koji se ne da izraziti veličinom jest u čestitci koju izražavam u ime svih profesora i djelatnika Sveučilišta u Zadru. Prije nekoliko godina ušli ste u ovu visoko školsku instituciju dočekani pozdravnim riječima i dubokom vjerom profesora da ćete svoje najljepše životno doba provesti stasajući u magistre primarnog obrazovanja. Visoko obrazovanim profesionalcem ne postaje svatko. Vi ste danas dio manjine na kvalifikacijskoj ljestvici, oni koji su se popeli na sedmu ljestvicu hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Vi ste akademski vrh hrvatskoga društva. Vaša kvalifikacija i znanje su samo vaša stečevina. Pred vama je razdoblje mudrosti, da ne živite u sukobu između teorije i prakse, nego ih pomirite. U svom životnom putu ne zaboravite starije koji vole i trebaju ništa više od stiska vaše ruke. To su ruke koje su umivale, šivale, plele, milovale i stvarale bolji svijet vama i nama, rekla je rektorica Vican. U ime Odjela u Gospiću nazočnima se obratila promotorica pročelnica doc. dr. sc. Sanja Vrcić Mataija.
– Uvjerena sam da ste svjesni kako je vrijeme vašeg studija bilo jedno od najljepših životnih razdoblja. Trud koji ste ulagali u stjecanju novih znanja, otvorenost neprekidnom učenju, razvijanje kreativnosti i slobode u želji za postizanjem što boljih rezultata okrunjeno je današnjim danom. Od vas očekujemo raznolikost i znanstvenih i stručnih interesa, poticanje međusobne suradnje, promicanje humanih vrijednosti i uključenost u zajednicu, istaknula je promotorica navodeći kako su ovi mladi ljudi unatrag pet godina postali zreli i visoko obrazovani ljudi. Današnju svečanu promociju uveličali su brojni uzvanici, a među njima su bili i biskup gospićko-senjski mons. mr. Zdenko Križić, v. d. pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije Dubravka Rukavina i zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić.

M. S./N. Mraović