Uspješno završena I. faza razvoja poduzetništva nezaposlenih mladih u Lici

U Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu u subotu je obilježen uspješan završetak prve faze razvoja poduzetništva nezaposlenih mladih osoba s područja Like –  RAISE Youth Program Predinkubacije.

Projekt u vrijednosti od 3,1 milijuna eura, financira se iz Fonda Europskoga gospodarskog prostora te Norveškog fonda za regionalnu suradnju, u Hrvatskoj ga provode Inicijativa za održivi rast iz Zagreba i Grad Gospić, a u projekt su uključene još četiri organizacije iz Španjolske, Rumunjske i Bugarske.

Nastavak ispod oglasa

Projekt će trajati do 31. prosinca 2021. godine s ciljem da se pomogne revitalizacija Like kao područja s golemim potencijalom za gospodarski, društveni i ekološki razvoj, te je zaključeno da prilike mladima od 20 do 30 godina života u ruralnim područjima predstavljaju i razvojnu priliku za budućnost njihovog kraja.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević smatra ga važnim i radi novih spoznaja o poduzetništvu kao slobodi, a ne, kako je rekao, komunističkih klišea u kojima mnogi još i danas u Hrvatskoj žive.

Poduzetništvo u Gospiću i Lici je uništeno ratom i nije obnovljeno i zato je ovaj projekt dobrodošao i hvale vrijedan, svaka kriza je nova spoznaja i nova prigoda. I sam sam poduzetnik cijeloga života i znam da je poduzetništvo veliki rizik, velika obveza i velika odgovornost, a posebno naglašavam – velika sloboda, rekao je Starčević i poručio mladima da potraže svoju nišu u poduzetništvu i posvete se poslu, jer će im se rad i energija s vremenom sigurno isplatiti.

Predstavljene su danas provedene projektne aktivnosti s posebnim naglaskom na nedavno završeni program Predinkubacije u sklopu kojeg je Mateo Ivanac, predsjednik udruge Mladi poduzetnik Hrvatska i voditelj HGK-ovog Odjela za inovacijski sustav vodio polaznike kroz razvoj vlastitih poduzetničkih ideja.

Događaju su nazočali i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ličko-senjske županije, Turističke zajednice Ličko-senjske županije i drugih institucija.

Projekt i njegove ciljeve nazočnima je prezentirala predsjednica Inicijative za održivi rast iz Zgreba Mary Ann Rukavina Cipetić i rekla da (samo)zapošljavanje na održiv i inovativan način, uz korištenje lokalnih resursa može pridonijeti potrebama lokalne zajednice.

L.O.