U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj zamjenica predsjednika Vlade Narodne Republike  Kine Liu Yandong posjetila je Nacionalni park Plitvička jezera. Povod posjetu parku bilo je potpisivanje Sporazuma o uspostavi Kinesko-Hrvatskog istraživačkog centra za ekološku zaštitu i postavljanje natpisne ploče na Znanstveno-stručnom centru “Ivo Pevalek” koji se nalazi u sklopu Parka.

„Priroda ne poznaje državne granice, u to smo se uvjerili i u aktualnom teškom stanju u kojem se Hrvatska nalazi. Potrebno je razvijati stručna znanja i razmjenu stručnog iskustva kako bi očuvali prirodu i ono što je još važnije – omogućili održiv suživot čovjeka i prirode i iskoristili prirodu kao našeg saveznika. „ – izjavio je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza koji je prisustvovao svečanosti.

Uspostavljanje istraživačkog centra nastavak je dosadašnje znanstvene suradnje na području zaštite prirode i ekološki održivog razvoja između Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Kineske akademije znanosti i Chengdu instituta za biologiju provincije Sichuan. Potpisnici Sporazuma su Jiuzhaigou National Park Management Bureau i  Chengdu Institute of Biology iz Kine te  Sveučilište u Zagrebu i NP Plitvička jezera iz Hrvatske. Ispred Sveučilišta u Zagrebu Sporazum je potpisao Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, a ispred Nacionalnog parka Plitvička jezera v.d. ravnateljice Natalija Božičević.

Istraživanja koja će se provoditi biti će usmjerena na ključna znanstvena pitanja i tehnologije vezane za zaštitu prirode i upravljanje ekosustavima koji se smatraju dijelom svjetske prirodne baštine.  Kineski nacionalni park Jiuzhaigou i Nacionalni park Plitvička jezera uvršteni su na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine i osim sličnih osobina i izgleda, poput jezera, slapova i sedrenih barijera, dijele i zajedničke izazove i prijetnje koje dolaze zbog klimatskih i drugih promjena.

Nacionalni park Plitvička jezera veliku pažnju poklanja znanstveno – istraživačkom radu, a Znanstveno-stručni centar „Ivo Pevalek“ kao istraživačka postaja djeluje od  1961. godine.  „Znanstvena istraživanja na Plitvičkim jezerima imaju povijest dužu od 160 godina. Ovo područje ima veliku znanstvenu vrijednost i atraktivno je za znanstvenike što pokazuje i velik broj objavljenih radova iz različitih područja znanosti. Vjerujemo da će i ova suradnja sa stručnjacima iz Kine i kineskim nacionalnim parkom  doprinijeti unaprjeđenju stručnih znanja i u konačnici očuvanju ovakvih jedinstvenih područja. „ – izjavila je Natalija Božičević, v.d. ravnateljice NP Plitvička jezera.

L.O.