Usvojeno Izvješće o radu TZO Brinje sa financijskim izvješćem za 2016. godinu

Prošli četvrtak održana je 15. po redu sjednica Turističkog vijeća Općine Brinje. Na dnevnom redu bilo je Izvješće Nadzornog odbora TZO Brinje i Izvješće o radu Turističkog ureda sa financijskim izvješćem za 2016. godinu.

Sjednicom je predsjedao predsjednik TZO Brinje Zlatko Fumić.

Nastavak ispod oglasa

Izvješće Nadzornog odbora prezentirala je direktorica TZO Brinje Mira Špehar. Izvješćem je konstatirano da TZO Brinje djeluje u skladu sa svim zakonskim propisima RH i aktima Zajednice. Nadzorni odbor je utvrdio da je način raspolaganja sredstvima sukladan Programu rada za 2016. godinu, sukladan odlukama tijela Zajednice i ovlastima direktora. Vijećnici su jednoglasno usvojili Izvješće Nadzornog odbora TZO Brinje.

Izvješće o radu Turističkog ureda sa financijskim izvješćem za 2016. godinu podnijela je direktorica TZO Brinje Mira Špehar. Godina 2016. je prva godina u kojoj Turistički ured raspolaže s potpunim statističkim podacima ostvarenih dolazaka i noćenja. U periodu od siječnja do prosinca 2016. ostvareno je 1628 dolazaka i 1721 noćenja. Prosječno trajanje boravka je 1,09 dana. Udio stranih turista u broju ostvarenih noćenja je 90,70% u odnosu na 9,30% domaćih. Prema vrsti smještajnih objekata, u hotelima je ostvareno 96,98% noćenja, dok je ostatak od 3,02% ostvareno u privatnom smještaju. Dominantni su turisti iz Njemačke  s ostvarenih 13,02% noćenja.

Vezano uz obogaćivanje turističke ponude i kreiranje novih proizvoda, u svibnju 2016. godine završeno je trasiranje i markiranje 50 km biciklističkih staza te je uveden sustav javnih bicikala. Biciklističke staze s biciklima te markirana planinarsko-pješačka staza Brinje-Zarin predstavljaju jedinu za sad uređenu turističku infrastrukturu na području Općine Brinje. S projektom trasiranja ove biciklističke infrastrukture, TZO Brinje aplicirala je na Javni poziv HTZ-a i ostvarila 15.000,00 kn bespovratnih financijskih sredstava koje su pokrile oko 50% troškova.

S ciljem poticanja građana uređenje i unapređenje okoliša, provedena je akcija uređenja privatnih okućnica „Cvijet za ljepši okoliš“, također uređene su cvjetne gredice na  središnjem brinjskom trgu i na parkiralištu podno starog grada Sokolca te je TZ Brinje pomogla uređenje dječjeg igrališta u Križpolju.

Pokraj spilje Siničić, u suradnji s PD Škamnica  postavljena je natkrivena promatračnica sa stolom i klupama koja je financirana je sredstvima HBOR-a.

Brinjske božićne ulične dekoracije obogatile su jaslice koje su izgrađene podno starog grada Sokolca.

Od najznačajnijih manifestacija, TZO Brinje je uspješno samostalno organizirala već tradicionalni ispraćaj Stare godine točno u podne, maskirani bal,  1. biciklijadu „Brinje bike“, koncert „80-te su bile godine“, glazbeno poetsku večer „Kao breza milo moje“. Također, TZO Brinje je sudjelovala u organizaciji drugih događanja bilo u financijskom, organizacijskom ili promotivnom smislu, gdje su glavni nositelji bile brinjske udruge poput Tradicionalnog planinarskog pohoda na Zarin u suradnji s PD Škamnica, 1. smotre folklora „Nad Gradinom misečina sija“ zajedno s KUD-om Brinje,  2. „Brinje open“ zajedno s TKD Brinje te proslave 120 godina DVD-a Brinje i županijske taktično pokazne vatrogasne vježbe „Brinje 2016“. u suradnji s DVD-om Brinje.

Osim oglašavanja putem web stranice i stranice Turističke zajednice na društvenoj mreži Facebook, u suradnji s privatnim partnerom Hotel „Lika“, izrađen je promotivni film o Brinju u trajanju od 90 s te je zakupljeno 14 emitiranja na postaju TV Mreža.

Iz financijskog izvješća najvažnije je istaknuto da su ukupni prihodi s prenesenim dijelom iz 2015. godine bili 434.871,89 kn, a rashodi za prošlu godinu iznose 394.658,44 kn.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili izvješće o radu.

Na kraju sjednice pohvaljen je rad Turističke zajednice Općine Brinje i direktorice Mire Špehar u smislu značajnih pomaka na bolje u radu na razvoju turizma, što je dugotrajan i težak proces,  a ograničavajuće okolnosti su svakako slabe financijske mogućnosti. Zaključak  je da se uspjesi nigdje ne događaju preko noći, već iza njih stoji višegodišnji rad i trud cjelokupne zajednice u svim segmentima.

A.M.