Bliži se početak školske godine 2016./2017., a s time i najave ekskurzija za posjet u nekoliko ličkih destinacija. Na popisima organizatora to su najčešće nacionalni parkovi Plitvička jezera, Sjeverni Velebit i Paklenica, zatim Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, rodna kuća dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku i Utočište za medvjede u Kuterevu. Ovo potonje zadnjih je godina počesto bilo krcato posjetiteljima, pa su se obilasci povremeno morali reducirati kako preveliki broj ljudi ne bi uznemiravao životinje.
Utočište trenutno skrbi o devet medvjeda različite starosti. Voditelj utočišta Ivan Crnković Pavenka reći će vam onu poznatu:“Sve je dobro dok se u živote medvjeda ne umiješa čovjek“!
-Većina naših medvjeda ostali su siročići kada su im majke stradale u prometnim nesrećama, u srazovima sa automobilima ili vlakovima. Neke su medvjedice ubili krivolovci. Dva medvjeda iz Utočišta stigla su nam iz zooloških vrtova. Blago Zoo stigao je iz Zagreba, a Mirna Zoo iz splitskog zoološkog vrta. Ta medvjedica ima preko 30 godina, slijepa je i gluha, ali joj nastojimo pružiti što bolje uvjete za život, ističe Ivan Crnković Pavenka. Zanimljivo je kako je najveći broj medvjeda koji su prošli kroz Utočište u Kuterevu stigao iz Gorskog Kotara, zatim iz Primorja, a manji broj iz Like. Tek manji broj ovih kraljeva (i kraljica) šume uspio se priviknuti na život u divljini. O njihovoj sudbini pri povratku „majci prirodi“ nema točnih podataka, posebice u slučajevima kada su se na slobodi našle medvjedice u vremenu parenja. Manji broj medvjeda uginuli su od starosti ili različitih bolesti. U svakom slučaju ovo je utočište doista zadnja prilika za opstanak medvjeda u čije se životne priče naprasno umiješao čovjek.

L. O.