GOSPIĆ – Promjene vezane uz uređenje i aktivnosti na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u angažmanu poduzeća „Komnunalac“ bile su tema današnje konferencije za novinare. Ispred kapelice novinarima su se obratili direktor „Komunalca“ ing. Milan Devčić i zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan. Direktor Devčić se ukratko osvrnuo na aktivnosti vezane uz gradsko groblje, kao i uz lokalna groblja u Ličkom Osiku, Aleksinici, Jasikovcu i Ličkom Novom.
-Svjedoci ste kako se unatrag pet godina stalno događaju pozitivni pomaci vezani uz uređenje gradskog i nekoliko mjesnih groblja. Ovdje u Gospiću asfaltirani su svi glavni putovi kroz groblje, postavljena je javna rasvjeta, na četiri lokacije su instalirani vodovodni priključci, groblje se uređuje i redovno održava. Moram reći da su kritike javnosti u svezi tih aktivnosti vrlo pozitivne. Sukladno Zakonu o grobljima, te odlukama Gradskog vijeća mi ćemo kao pravna osoba preuzeti tu djelatnosti. Groblje se kroz naplatu naknada mora samo financirati. Prije četiri godine počeli smo stvarati bazu podataka o grobnim mjestima i stupali u kontakt s rodbinom pokojnika. Uvodi se naknada za grobna mjesta i održavanje groblja. Naknada za jedno grobno mjesto bit će 10 kuna, za dva 18 kuna, za trogrobno 22 kune… Na ovom groblju imamo trenutno 2 700 grobnih mjesta, od čega ih je 1 500 dvogrobnih. Zakon je predvidio da će se u slučaju neplaćanja grobne naknade za grobno mjesto u trajanju od 10 godina izgubiti pravo za to grobno mjesto. Do sada „Komunalac“ nije imao nikakvu dobit od samog ukopa, do uređenja i održavanja groblja. Nabavit će se i hidraulični uređaj za spuštanje pokojnika u grobnicu, urediti kapelica, nastaviti s uređenjem hortikulture. Gradsko groblje dostiže na taj način najviše propisane standarde, istaknuo je direktor Devčić. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan ponovio je kako je Zakon o gospodarenju grobljima jasan i na ovome se radi već nekoliko godina.
-Grad Gospić je izravno, kao i posredovanjem poduzeća „Usluga“, a danas „Komunalca“, u uređenje ovoga groblja i nekoliko mjesnih groblja već uložio znatna sredstva kako bi počivališta naših najmilijih bila jedno dostojno mjesto, uređeno po najvišim standardima. Uvođenje naplate grobne naknade također proizlazi iz spomenutog Zakona, pri čemu će ta naknada u Gospiću biti među najnižima u RH, rekao je zamjenik Ivan Biljan.
H. J.