Uz hrvatsko-bosansku granicu niču novi „šumski gradovi“ ilegalnih migranata, gužve na rutama po Lici

0

Pojačani nadzor hrvatskih državnih granica počeo je davati rezultate? Na koncu prethodne rečenice ide upitnik jer se čini kako je pritisak ilegalnih migranata na državnu granicu na području Like malo „olabavio“ nakon čiste sječe šume uz samu granicu podno planine Plješevice. Je li baš tako odgovorit ćemo u drugom dijelu ovoga teksta. S druge pak strane pojačavaju se navale na sjevernim kotama Unsko-sanskog kantona. Barem se tako može protumačiti zadnji nalaz tamošnje policije. Prema izvješćima BiH-medija lovci i šumski radnici su iznad Velike Kladuše u šumi pronašli cijeli improvizirani šatorski grad! Ilegalni migranti su zbog najava o gašenju prihvatnog centra „Miral“ u Velikoj Kladuši sami sebi počeli graditi „centar“  uz granicu s Hrvatskom iz kojega s manje ili više uspjeha pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Među ilegalcima ovi se pokušaji sada nazivaju „game“. Poneki stanovnici tih „šumskih gradova“ pokušali su provesti u djelo „game“ u mnogo navrata. Rijetki su u tome uspjeli, većinu je primijetila hrvatska policija i odvratila ih u naumu.

Vremenske prognoze već za sutra najavljuju naglo zahlađenje, u višim predjelima i snijeg. Ilegalci se sve učestalije pokušavaju prebaciti u Hrvatsku, dok naša policija svako malo objavi vijesti o uhićenjima krijumčara ljudi. Migrante nakon saslušanja vraćaju u BiH. Na ovaj su način ti ljudi vraćeni u „šumske gradove“ uz granicu, ostali su bez novaca kojega su platili krijumčarima, „Miral“ se gasi, a u gradove BiH im više ne daju. Kamo dalje uoči zime koja bi ove godine mogla stići znatno ranije od one „zacrtane“ u kalendaru?!?

Oglas

U okolici Gospića se događa vrlo zanimljiva priča. Naime, već dulje vremena poznato je kako na predjelu Gornje Ploče nedaleko od Lovinca postoji ruta kojom se kreću ilegalni migranti. Zanimljivo je da je to uhodana ruta koju policija prešućuje pa o tome mediji nemaju nikakvih službenih saznanja.

Jučer je na potezu od Podlapače prema Ploči slučajno iz šume izišlo gotovo 150 migranata. Ugledali su kombi Šumarije i krivo zaključili kako je u pitanju krijumčar koji ih dio njih  treba voziti do slovenske granice. Kad su vidjeli da to nije kombi kojeg trebaju, nastala je bježanija u šumu. Tako su svi  pobjegli, a nakon dojave policiji ondje nije zatečen niti jedan ilegalac.

Migranti su „onako usput“ napravili veliku štetu na gateru za jelene LD „Dijana“ iz Gospića koje kod Vrepca ondje drži 30-ak primjeraka jelena. Gater i jeleni su uredno prijavljeni i uzgajaju  se uz dozvole resornog Ministarstva. Ograda je provaljena, netko je prišao tim pitomim životinjama i jedna je usmrćena. Po tragovima uz ogradu se vidi kako je riječ o većem broju ljudi. O svemu ovome policija je obaviještena još jučer, ali nema nikakvih službenih informacija o svemu ovome iz Policijske uprave ličko-senjske.

Mještani sela Vrebac, Mogorić i Gornja Ploča tvrde kako tim područjem kombiji prolaze po cijele noći. Neka vozila već poznaju po registracijskim oznakama, a sve više je krijumčara s područja Like. Očito je planina Plješivica postala odlična za ilegalne migrante u smislu-zaobilaženja!!!

M.S.