Uz promjenu vremena požare uvjetuje i promjena svijesti

Foto: Ilustracija

Svakoga dana u Lici se događaju požari na otvorenome. Jutros su združene snage DVD-a Otočac i DVD-a Sinac uspješno lokalizirale požar kod Donjana nedaleko od Otočca. Na terenu je bio i vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

-Po tko zna koji put apeliramo da se vatra ne pali bez prethodne dojave obližnjem vatrogasnom društvu. Na ovaj se način vatra gotovo redovno proširi i požari poharaju velike površine. Kod Otočca je na ovaj način nedavno izgorjela cijela plantaža mladica bora koju su pošumljavali učenici, rekao nam je Hrvoje Ostović.

Nastavak ispod oglasa

Vatrogasci počesto stječu dojam da im netko izaziva požare bukvalno iza leđa jer potpuno lokaliziraju jedno područje, a vatra se onda pojavi na bliskoj lokaciji, iako nema vjetra niti drugih uvjeta za novu pojavu vatre. Meteorolozi za nedjelju najavljuju kišu. Promjena vremena svakako će utjecati na izostanak požara. Pitanje je koji to uvjet ili agens može utjecati na promjenu ljudske svijesti o nepažljivom ili zlonamjernom paljenju vatre, počesto s katastrofalnim posljedicama.

L. O.