Milinović sa stožerom na Udbini: Došli smo vam dati vrlo jasnu podršku, situacija je ozbiljna, ali mjesta panici nema

Pred tablom na ulazu u mjesto Udbina održana je press konferencija Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije. Detalje o epidemiološkoj slici javnosti je obznanio župan dr. Darko Milinović.

-Dobili smo vrlo zahtjevnu epidemiološku situaciju ovdje na Udbini. Već je poznato da od jučer imamo pet novooboljelih, ali nema mjesta panici. Gospodin koji je zaražen, njegova supruga je bila na transplantaciji na Rebru, tamo je bila negativna na koronavirus, međutim ovdje je nakon nekoliko dana postala pozitivna. Prvooboljeli je imao niz kontakata, bio je prije 20-ak dana u OB Gospić. Smatramo da je dobra epidemiološka situacija jer u OB Gospić nema nikakvih simptoma i bitno je da virus ne uđe u zdravstveni sustav. Zašto kažemo da je složena situacija? Pet vatrogasaca je bilo u kontaktu s čovjekom koji je u sklopu vatrogasne postrojbe gasio požar i koji je pozitivan. Svih pet vatrogasaca je u samoizolaciji. Na području Udbine je 22 ljudi u samoizolaciji, pet je pozitivno, i što je bitno reći jedna osoba je srednje teške kliničke slike, dok su drugi izuzetno dobro, neki i asimptomatski, kazao je.

Nastavak ispod oglasa

Milinović: “Virus nije prodro u Dom za starije i nemoćne, zahvaljujem se ravnatelju i djelatnicima na izuzetnim mjerama”

-Ovdje imamo i Dom za stare i nemoćne s 80 korisnika i nemamo proboj virusa u tu ustanovu što nam je vrlo bitno. U ovom trenutku se želim zahvaliti djelatnicima DZ Gospić koji su uzeli briseve djelatnika koji rade danas, kao i onih koji u utorak trebaju doći u smjenu u Dom za stare i nemoćne. Čestitam ravnatelju i zahvaljujem se djelatnicima, oni već nekoliko tjedana prvi u Hrvatskoj rade sedam+sedam, tjedan dana žive s ljudima koji koriste dom, a onda im dolazi smjena. Želim se zahvaliti i djelatnicima domova u Gospiću i Otočcu i njihovim obiteljima jer i oni su na prvoj crti obrane. Do sada smo u mjerama samoizolacije imali 647 osoba, aktivnih je 150, što znači da ih 500 nije razvilo simptome. Sedam nalaza je pozitivno, deset nalaza se još čeka, a u toku dana će se s Udbine uzeti još tridesetak briseva kako bi epidemiološka situacija bila jasnija. Jučer smo proglasili karantenu za općinu Udbina, a danas tijekom dana je moguće da u nekim zaseocima koji nisu imali oboljele karantena bude ukinuta. U kontaktu sam s načelnikom Općine Udbina Josipom Seučekom i šefom Stožera civilne zaštite Milanom Uzelcem. Opskrbu hranom, lijekovima i svim potrebnim preuzima Stožer i sve će se odvijati prema njihovim naputcima. Karantena se ukida 14 dana nakon što se ustanovi posljednji oboljeli, kazao je Milinović.

“Došli smo vam dati vrlo jasnu podršku – nećemo dozvoliti stigmatizaciju oboljelih”

Milinović je istaknuo kako daje podršku svim stanovnicima ove općine, a posebno svim oboljelim.

-Dignuti ćemo se na zadnje noge, da tako kažem, ako dođe do pokušaja stigmatizacije bilo koga. Oboljeli trebaju našu podršku u svakom smislu te riječi i mi smo ovdje da im damo tu podršku. Molim još jednom – situacija je ozbiljna, ali mjesta panici nema. Svim stanovnicima općine Udbina poručujem, vi ste naši heroji. Ovom prilikom čestitam svim žiteljima Ličko-senjske županije Uskrs, zaključio je Milinović.

Javnost je do sada bila upoznata sa četiri slučaja koronavirusa na području općine Udbina. Sinoć u kasnim večernjim satima potvrđen je još jedan slučaj, dok se za deset uzetih briseva još uvijek čekaju rezultati. Portal Lika online nastavlja pratiti epidemiološku situaciju na Udbini, a više informacija biti će poznato tijekom dana.

Uskoro više

L.O.