Uživo iz Vukovara: Cijela Hrvatska u koloni sjećanja

U spomen na 18. studenoga 1991., kada je nakon tromjesečnog otpora slomljen otpor oko 1800 hrvatskih branitelja Vukovara, u tome se gradu nizom komemorativnih programa obilježava 20. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu. Središnji program, nazvan Hrabri ljudi, počeo je u dvorištu vukovarske Opće bolnice.

Pad Vukovara

Nastavak ispod oglasa

Nakon programa sudionici obilježavanja će u koloni sjećanja krenuti gradskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić. Svetu misu na groblju predvodit će kardinal Vinko Puljić. U 18 sati na Dunavu uz Dvorac Eltz održat će se program Svjetlosna rijeka sjećanja.

Sjećanje na žrtvu Vukovara

U koloni sjećanja očekuje se 30 tisuća ljudi; bit će najduža do sada. Kolonu će predvoditi 204. vukovarska brigada, a među građanima iz cijele zemlje bit će i najviši državni vrh. U njoj će biti i hrvatski ratni vojni invalid Ivica Živković, koji je pješice s otoka Lastova stigao u Vukovar. Krenuo je 30. listopada. Prešao je, kaže, više od 600 kilometara, u prosjeku 40 na dan. Sudjelovao je u obrani Vukovara, a prošao je i torture u logoru Stajićevo. Prvi će put, kaže, smoći snage i otići do skladišta Veleprometa, odakle je prije 20 godina odveden u logor.

Kaznena prijava zbog granatiranja bolnice

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv ukupno 19 časnika bivše JNA, predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem, zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991., potvrdila je danas predsjednica te udruge i ratna i sadašnja ravnateljica te zdravstvene ustanove Vesna Bosanac.

U najteža tri mjeseca okupacije grada na bolnicu je palo između 500 i 700 granata na dan. U tragičnim trenucima okupacije u krugu bolnice bilo je 450 ranjenika i bolesnika te pet tisuća civila. Odvedeni su u logore diljem Srbije, mnogi su ubijeni, a 200 ranjenika ekshumirano je iz masovne grobnici na Ovčari. Sudbina 61 ranjenika odvedenog na Ovčaru do danas nije poznata.

hj/lo