Uznapredovale pripreme za 7. smotru konja i goveda zaštićenih hrvatskih pasmina

U suradnji s Udrugom uzgajivača konja hrvatskog hladnokrvnjaka iz Otočca, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Konjički klub „Ana“ iz Senja  priprema sedmi puta za redom Smotru konja  i goveda zaštićenih pasmina u RH. Na prostoru  Konjičkog kluba „Ana“ u Senju  će se 5. rujna okupiti mnogi uzgajivači rasnih grla kako bi prezentirali djelić svojih napora u zaštiti autohtonih hrvatskih pasmina stoke. Svečano otvaranje je od 13 sati.

Predsjednik kluba Jure Turina nam je ukratko definirao misao-vodilju ovoga projekta.

Nastavak ispod oglasa

-Na ovaj način želimo istaknuti svoj cilj, a to je unaprjeđenje i očuvanje autohtone pasmine konja „hrvatski hladnokrvnjak“. Uz to također želimo očuvati našu tradiciju uzgoja konja u Bunjevačkom kraju. Hrvatski hladnokrvnjak najbrojnija je izvorna pasmina konja Republike Hrvatske, ali i općenito najbrojnija pasmina konja u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja hrvatski hladnokrvnjak je postao sastavni dio naše povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja. Danas, kada je izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, postao je pasmina s novim vrijednostima. Pasminu karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji, uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina te velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije je uz očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, činjenica kako  ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno trendovima, ističe Turina.

Budući se na izložbi očekuje veći broj posjetitelja organizatori će poduzeti pojačane mjere zaštite od COVID-19, pri  čemu će na ulazu u prostor izložbe organizatorima dati osnovne podatke i brojeve mobitela.

L.O.