Lijep i suh mjesec studeni uvelike je pogodovao zamahu na građevinskim projektima u Gospiću. Vidjelo se to i danas kada je nakon konferencije za novinare   izaslanstvo Grada Gospića predvođeno gradonačelnikom Petrom Krmpotićem obišlo nekoliko lokacija u gradu.

Na samoj konferenciji novinari su čuli obilje podataka i detalja za mnoštvo radova što se ovih dana dadu zamijetiti u gradu. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan pojasnio je nekoliko projekata, pri čemu je kao vrlo važan primjer rješavanja stambene problematike naveo zgradu POS-a.

-Ovo je treća zgrada iz ovog sustava stanogradnje, objekt vrijedan oko 10 milijuna kuna, pri čemu je Grad Gospić uložio 1,5 milijuna kuna.  Grad Gospić je darovao zemljište i financijski sudjelovao u izradi cjelokupne vanjske infrastrukture, a radove izvodi renomirana tvrtka Nexe. Riječ je o  objektu u Pazariškoj ulici sa 30 stanova, od čega je već 20 stanova prodano, dok je veći dio  preostalih stanova u  različitim fazama prodaje jer za njih vlada veliko zanimanje. Osim toga, nastavljeni su radovi na kanalizacijskim sustavima u više ulica, zaključio je Ivan Biljan na kojega se nadovezao Mile Uremović, direktor Komunalca.

-U tijeku su tri infrastrukturna projekta kazao je Uremović. Riječ je sustavu odvoda otpadnih i  oborinskih voda, a pri tome je svakako najvažniji projekt u Bilajskoj ulici i ulicama koje se na nju nastavljaju: Senjska, Lipovska, Riječka, Crikvenička i dio ulice 118. brigade ZNG. Radi se o 3 600 metara fekalne kanalizacije i  oko 2 000 metara  oborinske kanalizacije. U ovom sustavu su i dvije crpne  stanice. Cijeli se projekt financira preko Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, kroz kredit Europske banke, ukupne vrijednosti oko 10 milijuna kuna, od čega je 20% naših sredstava, rekao je novinarima Mile Uremović, dodavši kako su u tijeku još dva manja projekta u Ulici popa Mašića i Senjskih žrtava  gdje se gradi oko 370 metara kanalizacije, kao i dio kanalizacije u Ulici Karla Brkljačića.

Gradonačelnik Petar Krmpotić je netom prije davanja izjave naglasio razloge što je upravo danas u društvu najbližih suradnika obišao gradilišta.

-Nismo željeli ranije obići teren i predstaviti javnosti  dinamiku radova jer smo željeli izbjeći eventualne primjedbe kako to činimo u predizborno vrijeme. Ova su gradilišta aktivna već dulje vrijeme i njihovim završetkom građani Gospića dobivaju jednu novi kvalitetu života, kako u stambenom, tako i u ekološkom i prometnom smislu. Izgradnja kanalizacijskog sustava u ovom dijelu Gospića samo je nastavak šireg projekta, a kada ova II. faza bude okončana nastavljamo s  izgradnjom kanalizacije u Budačkoj ulici. Sada u gradu imamo 10-ak gradilišta i koristim prigodu da bih građane zamolio za strpljenje zbog važnosti ovih projekata. Također imam informaciju kako će radovi na benzinskim crpkama u Gospiću biti okončani za tjedan ili dva pa će promet Bilajskom ulicom biti znatno olakšan. Zahvaljujem se na angažmanu i našem Komunalcu, Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama. Nedavno mi je jedan poznanik rekao da u gradu nema slobodnog stroja, niti kamiona jer su svi angažirani na nekom od projekata, što zaokružuje ovu priču o  važnosti ovih zahvata, dodao je gradonačelnik Krmpotić. Detalje o radovima u sustavu odvodnje pojašnjavao je Milan Devčić, direktor Usluge. Najvažniji dio ove priče vezan je uz podatak kako će se svaki dio kanalizacijskog sustava nakon izgradnje vezivati na pročistač otpadnih voda. Ovaj dio poslova izvodi GIP „Pionir“ iz Zagreba, a radovi bi se unatoč povremeno vrlo teškom terenu, trebali okončati u zadanom roku, odnosno u 9 mjeseci.

H.J.