Još je 2015. godine potpisan Ugovor između Grada Gospića i predstavnika Slovačko-hrvatske tvrtke „Energana Gospić 1“ d.o.o. sa sjedištem u Korenici o kupoprodaji građevinske parcele u Zoni poslovnih namjena “Smiljansko polje”. Ovim su bili znatno povećani izgledi za nastavak ulaganja i otvaranje radnih mjesta na području Gospića. Vlasnik tvrtke Marian Peciar zahvalio se tada na  kooperativnosti i profesionalnom odnosu Gradske uprave, što bi uskoro uz nova ulaganja trebalo rezultirati izgradnjom kogeneracijskog postrojenja snage 5 MW.

Parcela je  površine 1.3 ha na kojoj će investitori graditi energanu i toplanu. Kako smo čuli dio struje prodavat će HEP-u, a viškove pretvarati u toplinsku energiju i prodavati je. Sustav je potpuno ekološki i u radu će koristiti šumsku sječku. U sklopu budućeg kompleksa izgradit će se i staklenici za uzgoj povrća koji će se grijati iz vlastite toplane. Do proljetos sav se rezultat započetih radova svodio na nekoliko hrpa pijeska i betonskih greda. Sada je slika sasvim drukčija.

Na gradilištu se nalaze djelatnici i strojevi poznate tvrtke „Đuro Đaković“. Prema priloženoj dokumentaciji radovi su krenuli 3. ožujka ove godine i za razliku od scena koje smo zatekli jesenas, sada se naziru neki orisi buduće energane. Slovački investitor će u buduća postrojenja energane uložiti od 12 do 14 milijuna eura i u prvoj fazi otvoriti najmanje 15 radnih mjesta.

M.S.