Vakula najavljuje promjenu vremena – stiže nam kiša, vjetar, zahlađenje i snijeg!

Vikend, osobito nedjelja, bit će u znaku promjene vremena – kiše, vjetra, zahladnjenja, osobito u gorju i snijega – baš prema jednoj od vjerojatno najpoznatijih i najpopularnijih izreka pučkog meteorologa: “Sveta Kata, snijeg na vrata.”, piše Zoran Vakula.

“U subotu u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, uz mjestimičnu maglu u noći i ujutro u Podunavlju. Vjetar uglavnom slab južni i jugoistočni. Najniža temperatura većinom od 0 do 5 °C, najviša dnevna od 13 na istoku do 17 °C na zapadu.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, uz postupan porast naoblake. Puhat će slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar, na sjeverozapadu na udare i jak. Najviša temperatura od 15 do 17 °C. Kiše će biti tek u noći na nedjelju, za razliku od sjevernog Jadrana i gorja, gdje će sporadične kiše biti već od jutra, te osobito prema kraju dana, kada je moguća i grmljavina, osobito na riječkom području i obilnija kiša. Bit će umjereno i pretežno oblačno, a zapuhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na sjevernom Jadranu i jugo. More umjereno valovito i valovito.

U Dalmaciji promjenljivo, a navečer jače naoblačenje. Mjestimične kiše bit će uglavnom prema kraju dana, kada je moguća i grmljavina. Jugo će pojačati na umjereno do jako, a more na umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 14 do 17 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će veći dio dana biti promjenljivo oblačno i uglavnom suho, a navečer sve češće kiša. Zapuhat će umjereno jugo, krajem dana bit će ponegdje i jako.

U nedjelju u unutrašnjosti jača promjena vremena s prolaznim, ali intenzivnijim oborinama, te zahladnjenjem. Kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, a susnježice može biti i u nižim predjelima. Zapuhat će umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak. U ponedjeljak će vjetar postupno slabjeti, oborine do jutra prestati, a na zapadu se razvedravati. Još izraženiji jutarnji minusi očekuju se u utorak, kada će prevladavati sunčano. U srijedu već novo naoblačenje, ponegdje i oborine.

Na Jadranu u nedjelju kiša, u Dalmaciji mjestimice i obilnija, uz grmljavinu. Nakon umjerenog i jakog juga i jugozapadnjaka, zapuhat će jaka i olujna bura, već ujutro na sjevernom Jadranu uz zahladnjenje. U ponedjeljak i utorak većinom sunčano i hladno, a bura i sjeverni vjetar će postupno slabjeti. U srijedu ponovno jačanje juga, te naoblačenje i kiša, mjestimice vjerojatno i obilnija.”

L.O./HRT