GOSPIĆ-  Niz zanimljivih i atraktivnih radionica pod zajedničkim nazivom „Valovi“ okupio je u Odjelu za nastavničke studije profesore, studente i učenike O.Š. „dr. Jure Turić“. Dio je to Festivala znanosti Zadarskog sveučilišta, koji se istodobno događa u svim sveučilišnim središtima Hrvatske. Uz potporu mentora, gospićki su studenti priredili predavanja posvećena osmoškolcima, tijekom kojih su poučavali o valovima na vodi, u zraku, o ultrazvuku, radijskim i TV valovima i sl. Pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić ističe važnost ovog događaja.

-Uz stručnu pomoć mentora, dr. Krešimira Žganeca, studenti su osmislili cijeli niz predavanja na temu valova. Ovo je način uvođenja mladih ljudi u promišljanje  o znanosti i svojevrsnoj demistifikaciji toga područja i zapravo osvješćivanje da su znanstvene istine svuda oko nas. Studenti su proveli  učenike razredne nastave, kao i ostale učenike, građane i posjetitelje,  kroz tu priču, da bi svijet oko sebe pogledali drugim očima i pojasnili postojanje valova doslovno posvuda. Organizirali smo dolazak posjetitelja u skupinama  koje su prolazile kroz priču o  šišmišima i dupinima, Teslinim izumima, doznali su više o valovima na vodi, kao i o valovima koji se šire zrakom. Moram istaknuti kako se ovom prigodom zahvaljujem svima koji su se angažirali u ovoj priči, kao i OŠ „dr. Jure Turić“ koja s nama uspješno surađuje cijeli niz godina, rekla nam je pročelnica  dr. sc.  Vesna Grahovac-Pražić.

    Prvi festival znanosti održan u Gospiću većim  je dijelom  osmislio  i priredio dr. sc. Krešimir Žganec.

-Valovi su svuda oko nas. Kada ja pričam to je val zvuka, kada gledamo to je svjetlosni val, tu je i elektromagnetski val, uključite radio slušate ga preko valova itd. Ono što smo mi htjeli postići ovim festivalom je da te valove približimo učenicima. To smo učinili kroz interaktivne radionice. Kada djeca dođu u muzej uvijek im se naglašava da ne smiju dirati eksponate, a mi smo postigli upravo obrnuto: da djeca sve moraju dirati i tako doznati što više. Dakle, sve moraju sami isprobati i na taj način nauče što više o valovima, rekao nam je dr. sc.  Žganec. Studenti uz pomoć mentora  priredili doista atraktivne radionice, obogaćene didaktičkim pomagalima.  Učenici su dobili odgovore na pitanja: kako se  šišmiš snalazi u letu , a dupin pliva u potpunom mraku i pri tome lovi ribu, kako se širi zvuk, radio i drugi valovi… Bio je to samo  dio pitanja na koje je edukativna radionica „Valovi“ dala odgovore.

M. S.