Foto: Ilustracija
Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović priopćenjem se obratio javnosti. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Dolaskom lijepog vremena i početka poljoprivrednih radova vatrogasci bilježe povećan broj požara otvorenog prostora nastalih zbog spaljivanja biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova. Od početka godine do 21. ožujka vatrogasci su intervenirali 306 puta, na intervencijama je angažirano 888 vatrogasaca sa 364 vatrogasna vozila, a izgorena površina iznosi 2.149,66 hektara.

Samo u ožujku zabilježeno je 99 vatrogasnih intervencija na području Ličko – senjske županije od čega 81 intervencija na požarima otvorenog prostora.
Ova godina se uvelike razlikuje od svih prethodnih zbog utjecaja i opasnosti od virusa COVID-19 kojemu su vatrogasci izloženi prilikom provedbe zadaća na vatrogasnim intervencijama. Neodgovorno paljenje vatre na otvorenom prostoru uz mogućnost nastanka znatne materijalne štete nepotrebno izlaže vatrogasce zarazi korona virusom. Vatrogasna djelatnost na operativnoj razini može funkcionirati isključivo timskim angažmanom. Samo jedan zaraženi vatrogasac koji je u kontaktu s ostalim vatrogascima na intervenciji može zaraziti ostale ili ih odrediti za samoizolaciju na temelju čega postoji mogućnost da vatrogasna postrojba neće biti u mogućnosti obavljati svoje operativne zadaće jer će operativni vatrogasci biti u samoizolaciji ili zaraženi. Uzimajući u obzir činjenicu da vatrogasci, uz gašenje požara, spašavaju ljudske živote i materijalnu imovinu, te provode niz drugih stručnih, operativnih i društveno korisnih zadaća apeliramo na sve građane koji neodgovorno pale ili namjeravaju paliti na otvorenom prostoru da to ne čine jer na taj način nepotrebno izlažu vatrogasce mogućnosti zaraze korona virusom, ali i potencijalno ugrožavaju sigurnost građana na području na kojem je požar neodgovornim postupcima nastao, poglavito ako zbog njihovog postupka cijela vatrogasna postrojba bude primorana biti u samoizolaciji.

Vatrogasci mole građane da OSTANU DOMA, da ne pale vatru na otvorenom prostoru i nepotrebno ugrožavaju zdravlje vatrogasaca, a ukoliko uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192.

Hrvoje Ostović, dipl.ing.
Županijski vatrogasni zapovjednik/County firefighter commander