Vatrogasci su spremni za sve intervencije!

Foto:Ilustracija/HVZ

GOSPIĆ- Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije, Ličko-senjska županija i Grad Gospić bili su domaćini 8. sjednice Operativno – tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice (OTS HVZ) koja je u Konferencijskoj dvorani Kulturno – informativnog centra okupila prve ljude hrvatskog vatrogastva, kao i sve županijske vatrogasne zapovjednike. Skup je u uvodnom dijelu pozdravio Hrvoje Ostović, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, a u radu skupa sudjelovali su župan Milan Kolić i gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić. Načelnik HVZ-a Željko Popović iznio je detalje novog Zakona o vatrogastvu, kao i pripreme hrvatskih vatrogasaca za nadolazeću protupožarnu sezonu.
-U tijeku je modernizacija informatičkih i komunikacijskih sustava vatrogastva koja će uvelike doprinijeti kvalitetnijem radu i raspoređivanju vatrogasaca u različitim situacijama. Vezano uz novi Zakon o vatrogastvu treba reći da se mi zalažemo za decentralizirani sustav vatrogastva, odnosno da vatrogastvo bude u nadležnosti lokalne samouprave, s jednom strukovnom organizacijom, kako na županijskoj, tako i na državnoj razini. Zato predlažemo da se HVZ i vatrogasne zajednice Županija, Gradova i Općina definiraju kao nadležna tijela za vatrogastvo na određenim razinama, s jasnim zapovjednim sustavom., rekao je načelnik Popović. Kao jedan od problema na terenu istaknut je problem financiranja vatrogasnih postrojbi u manjim općinama, gdje vatrogasci moraju uvijek biti spremni za intervencije. Unatoč svemu glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković ističe kako su hrvatski vatrogasci itekako dorasli svojim teškim i odgovornim zadaćama.
-Vatrogastvo RH već je nebrojeno puta dokazalo da je spremno za djelovanje svih 365 dana godišnje. Mi smo uvijek na usluzi građanima, ostvarujemo iznimnu suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave jer se vatrogasni zapovjednici i postrojbe na terenu stručno i profesionalno provode sve pripremne mjere za djelovanje u svim okolnostima i situacijama. Pripremljeni smo za narednu sezonu, kao i sva raspoloživa tehnika, poput naših „canadera“ , zatim vojska, civilna zaštita i svi subjekti zaštite i spašavanja u RH. Za predstojeću smo sezonu izvrsno pripremljeni. Prošle godine se u katastrofalnim poplavama u Slavoniji vidjelo koliko su vatrogasci važni u tom sustavu i koliko su spremni za djelovanja u najtežim situacijama, rekao je Slavko Tucaković. Župan Milan Kolić pratio je lani u Slavoniji sve ekipe iz Ličko-senjske županije, što je danas s ponosom isticao.
-Vidjelo se s koliko ljubavi i požrtvovnosti su sve ekipe radile na spašavanju ljudi i njihove imovine. Hrvatska je u tim teškim trenutcima razmišljala i djelovala jedinstveno, promišljeno i organizirano. Što se tiče novog Zakona o vatrogastvu treba ga proučiti i uključiti se u potporu vatrogastvu. Kao i uvijek do sada Županija će biti kvalitetan suradnik i partner ovom važnom segmentu zaštite i spašavanja. Ovaj je susret bio važan i zbog razmjene iskustava vatrogasnih zapovjednika, a zapovjednik ŽVZ je istaknuo kako su vatrogasci Ličko-senjske županije na vrlo visokom stupnju spremnosti i djeluju kao najkompletnija najbrojnija karika u sustavu civilne zaštite, što se, kako ističe, gotovo svakodnevno i dokazuje.

H. J./Uskoro opširnije

Nastavak ispod oglasa