Foto: Ilustracija

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju širenju požara (sušno razdoblje, vjetar) i velikog broja vatrogasnih intervencija na požarima otvorenog prostora tijekom proteklih dana, ali i epidemije virusa COVID-19 koja vatrogascima uvjetuje poseban režim rada ograničiti će se dosadašnja mogućnost paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru uz odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe.

Vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije do 1. lipnja 2020. godine neće biti u mogućnosti odobravati spaljivanje na otvorenom prostoru.
Od 01. lipnja 2020. godine na snagu stupa stroga zabrana svakog paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru.

U navedenim periodima o svakom pojedincu ovisi hoće li zanemariti izdano upozorenje, no ukoliko to učini i pritom izazove požar razmjera koji bi prijetio životima i materijalnoj imovini primjenjivati će se novčane kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna.

Mole se građani da ne pale vatru na otvorenom prostoru, a ukoliko uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj 193 ili policiju na broj 192 jer pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju je uvjetovan pravovremenom dojavom koja za rezultat ima učinkovitije gašenje požara, manju materijalnu štetu, nižu cijenu troškova vatrogasne intervencije, potrebu za angažiranjem manjeg broja vatrogasaca i na kraju, manju mogućnost za potencijalne neželjene posljedice.

L.O./VZŽ Ličko – senjske