Posvuda je po Lici priprema sijena pri kraju. Po  livadama se ponegdje  nalaze „zarolane“ velike bale koje treba odvesti. Nadmorska visina diktira svršavanje ovoga posla pa je  u Gackoj dolini košnja i prikupljanje obavljena još prije tjedan ili desetak dana, a na obroncima Velebita taj posao traje tek ovih dana. Švica, Gorići, Kuterevo, Baške Oštarije-ovim mjestima neprestano se ovih dana čuju traktori i ostali strojevi jer sijeno više nitko ne priprema ručno.

Kose su kao alat postale tek dio našega naslijeđa, podsjetnik na dane   kada se sve radilo ručno i kada su naši preci grozničavo gledali u nebo jer nisu postojale vremenske prognoze. Košnja je ove godine uglavnom dobro prošla, bez kiše. Kosci kažu da je trava bila „malo tanka“ jer se zima otegla i trebalo je malo kiše koncem svibnja.

Stogovi sijena postali su prošlost, a bale sijena (velike i male) način bržeg i lakšeg spremanja hrane za stoku. Pri tome su mnoga lička domaćinstva tehnološki napredovala pa se niti sijeno više na sjenike ne ubacuje ručno. Manje bale pomoću elevatora. Svako vrijeme nosi svoje…

L.O.