Važno je da od staračkih domaćinstava nitko nije zaboravljen

Novi snijeg stvorio je mnoge probleme, posebno u ruralnim područjima Like. Iako su zimske službe cijelu noć održavale prometnice prohodnima zanimalo nas je kako se u svemu ovome snalaze stariji ljudi. Gradsko društvo Crvenog križa Gospić nastavlja redovno sa svojim aktivnostima. Direktor Vlado Brkljačić ističe kako će danas poslijepodne ekipe krenuti na teren i obići starija domaćinstva. Za sada, ističe Brkljačić, nije bilo poziva, niti zahtjeva za dostavom namirnica ili lijekova.

Na području Općine Udbina situacija je nešto složenija. V.d. ravnatelj Centra „Pomoć u kući“ Branko Gajić kaže kako je ipak sve pod kontrolom.

-Na području same Udbine redovno obilazimo staračka domaćinstva i pomažemo im. Malo je teže po selima. Ralice su očistile ceste, ali su mjestimice nagurale snijeg na staze do kuća. Uzeli smo lopate i gdje je god trebalo sami smo očitili snijeg. Unatoč svemu obilazimo sva 62 domaćinstva o kojima brinemo, rekao nam je Gajić. U Crvenom križu Općine Plitvička Jezera doznajemo kako su još sinoć „na noge digli“ sve volontere koji su od jutros na terenu gdje skrbe o 48 staračkih domaćinstava. Nekome je nedostajalo ogrijeva, nekome vode, lijekova… Uglavnom je „stanje redovno“.

U GD Crvenog križa Otočac jutros su učestalo zvonili telefoni. Direktorica Dragica Cvitković kaže kako su uglavnom zvale starije osobe kojima je trebalo očistiti snijeg da bi mogli do ogrjeva, podruma i sl. Volonteri ovog društva obišli su tijekom prijepodneva desetak domaćinstava i pomagali oko čišćenja snijega jer drugih potreba nije niti bilo.

U Lovincu i drugim sredinama lopata su se prihvatili djelatnici angažirani kroz program javnih radova. Prilazi kućama starijih osoba posvuda su prohodni i doznajemo kako na terenu u udaljenijim selima nitko nije ostao zaboravljen.

M.S.