Možda zvuči kao prvotravanjska šala, ali je nažalost riječ o zbilji. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Velebit“ iz Lovinca imalo je  u veljači i ožujku ove godine ukupno 54 vatrogasne intervencije zbog požara na otvorenom. Već peti dan za redom bukti požar u predjelu Ričica. Zapovjednik DVD-a „Velebit“ Andrija Ostović neprestano je na terenu sa svojim dečkima, a problema ima na pretek.

-Uvijek nas je na terenu 5-6, a pomagali su nam i dečki iz komunalnog poduzeća jer nam nedostaje tehnike. Požar je zašao u šumu preko Resnika gdje je pristup vozilima onemogućen. Na tim područjima gori „tepih“ od suhoga lišća, mjestimice debljine od 30-50 centimetara. Požar je krenuo prema dvjema lovačkim kućicama i činimo maksimalne napore da bismo spasili te objekte. Istodobno moramo imati pričuvu zbog bojazni da se ponovno ne pojave požari uz auto-cestu A-1. Ljudi su na izmaku snaga jer situacija na požarištima zbog  onemogućenog pristupa vozilima uvjetuje nošenje vode u spremnicima od 25 litara, plus ostalu vatrogasnu opremu, ističe zapovjednik DVD „Velebit“ Andrija Ostović. Iz privatnih kanala bliskih policiji doznajemo kako je za izbijanje 54 požara na području općine  Lovinac evidentiran svega jedan (1) počinitelj!!!

Ovih „požarnih dana“ kolegama vatrogascima pomoć može doći samo s neba. Ili „canaderima“, ili promjenom vremena  i obilnom kišom. Zrakoplovi “canaderi“ imaju previše posla na otocima i u Dalmaciji, dok meteorolozi i dalje najvljuju iznadprosječno toplo i suho  vrijeme. Idealni uvjeti za aktivnosti piromana!

M.S.