Večer domoljubne poezije u Lovincu

Dan neovisnosti RH obilježen je u Lovincu s nekoliko događaja. U Kulturno informativnom centru Lovinac održana je 2. Večer domoljubne poezije. Ovu tradicijsku večer pred punom dvoranom okupljenih ljubitelja domoljubne poezije uljepšali su gosti: biskup u miru mons. dr. Mile Bogović, prof. Ana Lemić, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Gospiću, pjesnici Goran Jurković i Branimir Mikić te članice recitatorske sekcije Osnovne škole Lovinac Nikolina Mataić, Marija Miletić, Isabel Krema i Marija Mercedes Krema.

Večer domoljubne poezije moderirala je prof. Ana Lemić. Na početku je biskup u miru mons. dr. Mile Bogović u svojem  istupu istaknuo vrlo veliki značaj domoljubne poezije koja se kroz svoju simboliku vjere, križa i ljubavi prema domovini suprotstavlja simbolima nasilja  koji su obilježili tešku i krvavu prošlost, a prisutni i danas u našem društvu. Također je pročitao vrlo emotivnu pjesmu mons. Mile Pecića „U Šajfarovom gaju“, posvećenu 51 nevinoj žrtvi Lađevca, koji su strijeljani 1944. godine.

Nastavak ispod oglasa

Stihove nekoliko svojih autorskih pjesama su vrlo emotivno recitirali pjesnici Branimir Mikić i Goran Jurković, koji se kroz priču i pjesmu prisjetio svoje škole u Kompolju kod Otočca, koja je nosila ime pjesnika „Silvija Strahimira Kranjčevića“, srušene 20. rujna 1991. godine. Potom su članice recitatorske sekcije Osnovne škole Lovinac Nikolina Mataić, Marija Miletić, Isabel Krema i Marija Mercedes Krema recitirale stihove autorskih pjesama Gorana Jurkovića  pri čemu su svi nagrađeni oduševljenim pljeskom prisutne publike.

Na kraju je sve okupljene do suza je ganuo Lovinčanin Pavao Krpan recitirajući stihove domoljubne pjesme Pere Budaka, nakon čega se prigodnim riječima obratio i domaćin, načelnik općine Lovinac Ivan Miletić. Zahvalio se svima na sudjelovanju u ovoj drugoj, već tradicionalnoj večeri domoljubne poezije u Lovincu, najavio da će se i dalje nastaviti održavati u općini Lovinac.

L.O.