Uz obilje sunca u mnogim krajevima će biti vruće, ali se navečer i u noći na utorak najprije u sjeverozapadnim krajevima očekuje kiša, ali i jak, na udare olujan sjeverni vjetar.

Promjenu vremena donijet će frontalni poremećaj koji će se potkraj dana brzo premjestiti preko dijela Hrvatske dalje na istok. U takvim će okolnostima u istočnim krajevima prevladavati sunčano i vruće. Prema večeri porast naoblake, a u noći kiša te pljuskovi i grmljavina. Vjetar poslijepodne umjeren, u noći jak, na udare i olujan sjeverni. Jakog, na udare olujnog vjetra bit će u noći na utorak i u središnjoj Hrvatskoj, javlja HRT.

U početku će prevladavati sunčano, zatim postupno oblačnije, a navečer i u noći mjestimice će biti kiše i pljuskova, moguće i izraženijih. Najviša dnevna temperatura od 30 do 32 stupnja.

U gorskim krajevima nakon ugodno svježeg jutra prevladavat će sunčano. Od sredine dana porast naoblake, a uz granicu sa Slovenijom potkraj dana i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina uz jačanje sjeveroistočnog vjetra.

Pretežno sunčano i vruće bit će na sjevernom Jadranu. Ujutro će uz obalu puhati umjerena bura, danju uglavnom zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u noći na utorak ponovno bura u jačanju.

Nakon toplog jutra u Dalmaciji će poslijepodnevna temperatura biti između 31 i 34 stupnja. Pritom će prevladavati sunčano, ujutro uz obalu uz slabu do umjerenu buru, a danju umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito, a njegova je temperatura oko 24.

Još malo toplije more je na jugu, do 26 stupnjeva, a najviša dnevna temperatura očekuje se između 30 i 34. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro uz obalu umjerena bura, danju sjeverozapadni vjetar.

U prvom dijelu utorka još će biti mjestimične kiše, ali i jakog, na udare olujnog vjetra koji može stvarati teškoće. Bit će osjetno hladnije. Zatim postupno razvedravanje, pa će u sljedeća dva dana prevladavati sunčano i ponovno toplije.

I na Jadranu će u utorak biti vjetrovitio uz jaku, na udare olujnu, ponegdje čak i orkansku buru, a mjestimične kiše može biti uglavnom na sjevernom dijelu. Od srijede sunčano i postupno toplije, od četvrtka posvuda i vruće. U srijedu će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Dakle, kratkotrajnu, ali intenzivnu promjenu vremena potkraj ponedjeljka i u prvom dijelu utorka donijet će hladan zrak sa sjevera. No na radost mnogih, ubrzo će ponovno zavladati ljetni ugođaj.

L.O./DHMZ