Ilustracija

U tunelu Brinje na autocesti A1 Zagreb – Split u noći sa 12/13.10. od 22 do 06 sata izvodit će se pokazna tunelska vježba gašenja požara i spašavanja unesrećenih osoba. Zbog mjera sigurnosti i zaštiti sudionika u prometu koji ne sudjeluju u provedbi vježbe, od čvora Brinje do čvora Žuta Lokva promet će se preusmjeriti na alternativne pravce:

  • Smjer Zagreb – Dubrovnik: od čvora Brinje do križanja s DC3 u Križpolju, zatim DC23 do čvora Žuta Lokva;
  • Smjer Dubrovnik – Zagreb: od čvora Žuta Lokva do križanja s DC23, te državnom cestom DC23 do čvora Brinje.

Cilj ove vježbe je provjeriti ispravnost sustava za otkrivanje i dojavu incidentnih situacija u tunelu (vatrodojava, video detekcija), koje mogu nastati s ili bez pojave požara, posljedično tome provjeriti ispravnost prorade algoritama prometnog sustava, te provjeriti ispravnost sustava, opreme i uređaja za gašenje požara (hidrantska mreža, vatrogasni aparati), kao i ostalih sustava sigurnosti ugrađenih u tunel (rasvjeta, ventilacija), te provjeriti osposobljenost, spremnost i usklađenost svih službi za postupanje u kriznim situacijama odnosno u sanaciji pojedine incidentne situacije, ovisno o njenim posljedicama.

Vježba se provodi temeljem obveza iz Direktive 2004/54/EU Europskog parlamenta i vijeća o minimalnim zahtjevima za sigurnost tunela u transeuropskim mrežama cesta od 29.04.2004. godine, a sukladno Planu i programu izvođenja sveobuhvatne ili pokazne vježbe u tunelu Brinje koji se zasniva na odredbama Plana zaštite od požara za tunele u nadležnosti COKP Brinje i Operativnog plana mjera zaštite i spašavanja za područje nadležnosti Tehničke jedinice održavanja Brinje.

Vježba će se izvoditi pod pretpostavkom da je u desnoj cijevi  tunela Brinje došlo do lančanog sudara više vozila kao posljedica naleta osobnog vozila na vozilo koje prevozi opasne tvari, što je uzrokovalo ozljeđivanje više osoba, te oštećenja vozila zbog čega prijeti opasnost od zapaljenja i širenja požara na sva vozila zatečena u tunelu, te je potrebno spašavanje unesrećenih osoba u vozilima.

Osim vatrogasne postaje Mala Kapela, dežurnih djelatnika Tehničkih jedinica održavanja Brinje i Perušić,  u vježbu se uz koordinaciju i upravljanje iz COKP Brinje,  a posredstvom Područnog Centra DUZS 112, uključuju i vatrogasna ispostava Plasina i DVD Brinje, timovi hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, prometna policija PU Ličko-senjske županije i HAK.

U pripremi vježbe svi sudionici će biti upoznati sa tunelskim sustavima za detekciju, dojavu i gašenje požara, te načinom njihovog postupanja u mogućim stvarnim situacijama.

L.O./HAC