Velebit i Visočica u oku kamere

U atriju gospićkog KIC-a otvorena je sinoć izložba fotografija pod nazivom „Visočica – od planinarskog skloništa do planinarske kuće 1989. – 2016.“ koja je okupila brojne fotografije najljepše hrvatske planine. Svoje su radove prezentirali mnogi planinari, članovi PD „Željezničar“ i pripadnici Specijalne jedinice policije „Alfe“ iz Zagreba. Izložba je postavljena u čast 118. organiziranog uspona na Visočicu i ponovnog otvorenja  planinarskog doma, događaja koji će se održati ove subote.

Mnoštvo podataka o počecima organiziranog planinarenja u Gospiću iz daleke 1912. godine Tomislav Čanić, jedan od najdugovječnijih planinara Like i Hrvatske, ujedno i dugogodišnji predsjednik gospićkog PD „Željezničar“. Čanić je posebno istaknuo kako  je već 1924. godine gospićki odvjetnik i pasionirani planinar Ivan Gojtan dao sagraditi planinarsku kuću  podno Visočice koja je godinama nosila njegovo ime. Dom je uništen u jesen 1991. godine zbog ratnih djelovanja, o čemu je govorio je Robert Hasija bivši pripadnik  Specijalne jedinice policije „Alfa“ iz Zagreba.

– Držali smo položaje na Velebitu, u surovim vremenskim uvjetima, na vrlo niskim temperaturama i u visokom snijegu. S nama su se izmjenjivali dečki iz Specijalne policije „Ajkule“ iz Rijeke, čiji je zapovjednik Marino Jakominić i poginuo na Velebitu. Bili su ovdje i naši prijatelji iz Specijalne jedinice „BATT“ iz Splita koji su ime postrojbe odabrali po početnim slovima imena svojih poginulih prijatelja. Bilo je vrlo teško, ali ujedno časno braniti Hrvatsku na Visočici i Velebitu, rekao je novinarima  Robert Hasija. O naporima da bi se kod Visočice ponovno izgradio planinarski dom govorio je predsjednik PD „Željezničar“  Tomislav Rukavina. On je opisao mnoge detalje vezane uz ovaj složeni i mukotrpni posao koji je realiziran tijekom gotovo tri godine. Rukavina se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se na potezu od Baških Oštarija do Visočice izgradi Planinarski dom koji će zadovoljavati potrebe planinara. Izložbu fotografija, rad pripadnika Specijalne policije, mnogih planinara i izletnika, kao i nekoliko slika koje su naslikali gospićki osmoškolci, proglasio je otvorenom zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Pri tome je istaknuo važnost sadržaja koji planinarima omogućuju ugodniji boravak na Velebitu, pri čemu je Grad Gospić uvijek pouzdan  partner udrugama sa ovoga područja.

L.O.