„Velebit ili ne bit“

„VELEBIT ILI NE BIT“
„VELEBIT ILI NE BIT“
„VELEBIT ILI NE BIT“

GOSPIĆ-Upravo ta sintagma pjesnika Zorana Mrkonjića koju je na predstavljanju knjige autorice  prof.Ane Lemić „Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka“ gospićkoj publici izrekao recenzent knjige Tonko Maroević najviše govori o važnosti Velebita za Hrvatsku i Hrvate. Ili kako reče potpredsjednik Matice Hrvatske Stjepan Sučić, nema Hrvata koji ne zna pjevati „Vilu Velebita“.    

Ana Lemić
Ana Lemić

   Velebit, mitska planina i poveznica sjevera i juga Hrvatske, planinski masiv star 310 milijuna godina inspirirao je predsjednicu gospićkog ogranka Matice Hrvatske Anu Lemić na odličnu i iznimno raskošnu knjigu „Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka“. Knjiga koja na čak 744 stranica A4 formata  sadrži i 2,200 fotografija  predstavljena je  u Gospiću. Iako pogled na Velebit iz daljine da naslutiti da se radi o nepristupačnom mjestu za život na Velebitu se, od Senja do Zrmanje, smjestilo čak 508 sela . I Ličani i Podgorci za koje je kroz povijest Velebit bio i hranitelj i branitelj o Velebitu znaju dosta,ali on je još uvijek pun tajni. I Anu Lemić, pravog zaljubljenika u Velebit iznenadilo je koliko on ima sela i zaseoka, naseljavanih kroz dugu i bogatu povijest,no zbog uglavnom teških socijalnih prilika brzo raseljenih . Na pusti Velebit nakon izgona Turaka naselili su se Bunjevci i tamo živjeli stoljećima. Raseljavanje je počelo još prije drugog svjetskog rata,a intenzivirano je nakon njega. Lemić kaže da su i ti ljudi htjeli svojoj djeci osigurati školovanje i lakši život. „Bili su zapostavljeni i zanemareni, nijedan režim o njima nije vodio brige, samo su im slali pozive za regrutaciju i vojsku. Kada su shvatili da ne mogu tu ostati morali su otići“- govori Lemić.  Velebitska sela u svakom smislu su velika bogatstva i arhitektonski i povijesno i kulturno i turistički. Sve više sada se po Velebitu grade  prometnice, Lemić se boji divlje gradnje,  poziva i konzervatore i zaštitnike prirode da sačuvaju ta zapuštena i napuštena velebitska sela koja su građena posebnim stilom kako bi se što bolje uklopila u Velebitske surove,ali predivne pejzaže.

Nastavak ispod oglasa
Tonko Maroević
Tonko Maroević

U turističkom smislu Velebit i velebitska sela morali bi se što bolje i kvalitetnije koristiti. U  dalmatinskom dijelu Velebita to se i događa, nažalost u ličkom dijelu i u turističkom smislu Velebit se ne koristi. A da potencijala ima svjestan je i recenzent  knjige Tonko Maroević koji očekuje da će i ta velebitska sela i stanovi dobiti na važnosti. Ne treba težiti ni masovnom ni elitnom turizmu,ali treba težiti pružanju Velebita onima koji žele uživati u njemu.

Knjigu Ane Lemić „Sela i stanovi na Velebitu“ predstavio je i potpredsjednik Matice Hrvatske Stjepan Sučić koji posebno pozdravlja činjenicu da i manja središta Hrvatske kakav je Gospić imaju priliku objaviti ovako kvalitetno djelo. Posjetitelje su pozdravili i biskup gospićko-senjsko monsinjor dr.Mile Bogović i gradonačelnik Petar Krmpotić.

                                                                   Milan Tomašević