Velebitske bukve na popisu UNESCO-a

Iz Ministarstva Zaštite okoliša i prirode javnosti je upućena informacija vezana uz nastojanja da bi se još jedan dio velebitske flore stavio pod snažniji vid zaštite. Na zadnjem savjetovanju održanom u Beču  predstavnici 13 europskih država istaknuli su detalje platforme o zaštiti bukovih šuma Karpata i drugih EU-regija. Svoje mjesto su pri tome našle i bukove šume u našim nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica, pa su na ovaj način  nominirane za uvrštenje  na popis svjetske baštine UNESCO-a. Tako se nastoji omogućiti još veću razinu zaštite prirodnih ljepota Hrvatske i omogućiti održivi razvoj područja koja okružuju naše parkove. O ovoj tematici u ime RH govorio je pomoćnik ministra Nenad Strizirep.

-Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost na svjetskoj razini, što znači i dolazak većeg broja gostiju, od čega će najveću korist imati lokalno stanovništvo. Pod zaštitom UNESCO-a trenutno su Nacionalni park Plitvička jezera i Park prirode Papuk, a uvjeren sam da će se na toj listi uskoro naći još dva naša nacionalna parka’, rekao  je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

Nastavak ispod oglasa

Riječ je o 1 220 hektara bukove šume koja se u NP Sjeverni Velebit nalazi u Strogom rezervatu Hajdučki i Rožanski kukovi, te 2 013 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u NP Paklenica. Na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1979. nalazi se NP Plitvička jezera, a od studenog 2015. na tu je listu uvršten i Park prirode Papuk koji je pri tome proglašen i prvim hrvatskim UNESCO geo-parkom.

H.J.