Vatrogasna zajednica Ličko-senjske županije organizirala je taktičko-pokaznu vatrogasnu vježbu u kojoj su uz ličko-senjske vatrogasne postrojbe sudjelovale vatrogasne postrojbe s područja Primorsko – goranske i Karlovačke županije, te Profesionalna postrojba u gospodarstvu HAC – ONC.
Uz zemaljske vatrogasne snage u vježbi su učestvovali kao zračna potpora u vidu jednog transportnog helikoptera i dva Air Tractora. Vatrogasna vježba nije mogla proći bez djelatnika Policije, Crvenog križa, Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Doma zdravlja Otočac, Aero-klub “Krila Gacke”, HEP, Hrvatske šume – Šumarija Brinje.
Po završetku taktično pokazne vatrogasne vježbe zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Hrvoje Ostović kazao je da je vježba odrađena po pravilima struke, a s obzirom da je bilo uključeno 150 učesnika, vatrogasaca, tehničkog i stručnog osoblja svih službi koje su bile uključene u sustav Civilne zaštite, 48 vatrogasnih vozila, 3 Županije, zračne snage, ovdje je u stvari prezentirano sve ono što hrvatsko vatrogastvo može danas odraditi, kako na području RH tako i na području LS Županije.
„Ovom vježbom sam sebi sam dokazao da sam ponosan na ove ljude koji su danas sve ovo napravili i organizirali. Kod je riječ o vježbi, ona je organizirana pod pokroviteljstvom Ličko senjske županije u okviru Dana LSŽ ali i u prigodi 120 godina DVD Brinje, jednog od najstarijih vatrogasnih društava u LSŽ i u okviru nacionalnog obilježavanja Svibnja, mjeseca zaštite od požara. Izuzetno sam zadovoljan, ponosan na ove ljude i sa sigurnošću mogu utvrditi da najoperativnija, najopremljenija, najškolovanija i najeduciranija postrojba ili postrojbe u okviru sustava Civilne zaštite su definitivno vatrogasci“ kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Hrvoje Ostović.
Župan Ličko senjski Milan Kolić čestitao je svim učesnicima taktičko-pokazne vatrogasne vježbe, gdje je prikazano sve ono što vatrogasci i prateće službe mogu učiniti u spašavanju, kako ljudskih života tako i materijalnih dobara. To je jedna velika poruka svima nama da imamo spremne službe u svakom trenutku za intervenirati kad god je potrebito. Osim vatrogasaca ovdje su bile uključene i Oružane snage RH, Hitne medicinske pomoći, žurne službe 112, i sve one koje su pokazale na koji način možemo poslati poruku stanovnicima RH i svima onima koji konzumiraju turizam da se mogu osjećati sigurnima.
„Ova je vježba upriličena i povodom Dana Ličko senjske županije ali i povodom 120 godina DVD Brinje kojima ujedno i čestitam obljetnicu. LSŽ je s ponosom danas bila suorganizator ove vježbe, kojom prilikom zahvaljujem svim sudionicima, vatrogascima iz Primorsko goranske i Karlovačke županije, gdje se pokazala jedna sinergija i da se u svakom trenutku može djelovati u svim vrstama intervencija. Neka ova vježba bude posvećena, ne samo obljetnici Dana županije, i DVD-a Brinje nego da je jednim pristupom vatrogastvu pokazala kako svoje živote izlažu u svim opasnim situacijama, što možemo posvetiti svim žrtvama na Kornatima, koji su dali svoje živote“ kazao je župan Ličko senjski Milan Kolić.
Dražen Prša