Veličanstveno hodočašće u Fatimi

U svetištu Gospe Fatimske  u Portugalu jučer je svečano obilježena 100. obljetnica fatimskog ukazanja. Euharistiju pred  gotovo 200 tisuća hodočasnika predvodio je biskup Leirije i Fatime, Antonio Marto u suslavlju preko 20 biskupa i više stotina svećenika sa svih kontinenata. Među njima se našlo i više stotina Hrvata, ponajprije hodočasnika iz Gospićko-senjske biskupije kao i hodočasnika iz Zagreba kao i katoličkih misija iz Švedske, Norveške, Njemačke kao i više pojedinačnih grupa  iz Kanade i SAD-a. Iz Gospićko-senjske biskupije u Fatimu je otputovalo 100-tinjak hodočasnika, najviše iz Ogulinskog i Gospićkog dekanata.

Euharistijsko slavlje koncelebriralo je i desetak hrvatskih svećenika koji su na hrvatskom pročitali dio molitve vjernika, dok je na kraju predvoditelj slavlja posebno pozdravio hrvatske hodočasnike. Mons. Marto se podsjetio na događaj pred 100 godina kada se Gospa ukazala djeci Francisku, Jacinti i Luciji i prenijela im tajne koje su se vremenom obistinile. Biskup je svima poručio da budu otvorena srca jedni prema drugima. Misi je prethodila molitva krunice koja se molila i na hrvatskom jeziku. Sinoć je ulicama Fatime prošla veličanstvena procesija u kojoj su deseci tisuća svijeća obasjali noć.

Kako nas je izvjestio preč. Mišel Grgurić, biskupijski kancelar, hodočasnici iz Gospićko-senjske biskupije krenut će doma danas u prijepodnevnim satima.

GSB/L. O.