Osnovna škola „Anž Frankopan” Kosinj  već je nekoliko godina uključena u humanitarno- edukativni program „Škole za Afriku”.  Tako i ove godine učenici i djelatnici škole sudjeluju u ovom UNICEF-ovom projektu. Desege ove akcije pojasnila nam je ravnateljica škole Zrinka Vukelić.

-Željeli smo  da  se naša djeca, naši učenici solidariziraju s ostalom djecom u RH, ali i djecom  širom svijeta i pokažu svoju humanost.  Ove godine prikupljaju se sredstva za djecu Madagaskara. Ta je otočna država jedna od  najsiromašnijih država Afrike. Jedinstvene je flore i faune, poznata između ostalog po lemurima i baobabu…  

Tijekom ovog korizmenog vremena napravili smo humanitarnu akciju… Učenici su imali nekoliko radionica gdje su uz pomoć svojih mentora izrađivali prigodne uskrsne  proizvode. U izrađivanju je sudjelovala i većina djelatnika.  Kupovinom izrađenih artikala učitelji, roditelji, ali i sami mještani Kosinja donirali su novčane  iznose za dječake i djevojčice iz Madagaskara.  Prikupljene donacije  uplatit ćemo UNICEF-u u nadi da ćemo pomoći u obrazovanju ove  najranjivije skupine, rekla nam je ravnateljica Vukelić.  

U Madagaskaru se ne školuje čak 905 000 djece, a 97 posto učitelja nije formalno obrazovano  za zvanje učitelja. Pravo na obrazovan je jedno je od razvojnih prava svakog djeteta, što znači da je njegovo  ostvarenje neophodno za najbolji mogući razvoj djece.  

Na koncu valja istaknuti riječi: „Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela velikom ljubavlju!”

L.O.