Krumpir je svakako namirnica kojom se Ličani moraju dičiti i poštovati je. Od kada se početkom 19. stoljeća udomaćila na ovim prostorima prehranila je generacije i barem malo ublažila glad koja je bila vječna i huda životna pratiteljica. Lovinčani će kroz manifestaciju 3. Dan krumpira ove godine ponovno uzdizati krumpir na pijedestal koji to povrće zaslužuje.
Ove subote s početkom u 11 sati Općina Lovinac, u suradnji s poduzećem Agrovelebit, kao i Udrugom proizvođača ličkog krumpira organizirat će gastro-etno manifestaciju koja će zasigurno okupiti mnoštvo posjetitelja. Načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić rekao nam je više o ovom događaju.
– Ovogodišnji Dan ličkog krumpira posvećen je proglašavanju zaštite ličkog krumpira zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla koji kao takav, uz kvalitetu svog sastava koja je uvjetovana tradicijom i podnebljem na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu, te tržištu Europske unije. Naša je namjera da ova gastro manifestacija doista bude promocija ličkog krumpira i proizvoda ličkog sela, kao i motivacija poljoprivrednika na ozbiljnije i organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, te obogaćivanje turističke ponude naše Općine. Cilj nam je u konačnici brendirati Lovinac kao Općinu ličkog krumpira. Tko je bio na lanjskoj manifestaciji svakako je doma otišao zadovoljan, a ove godine će sve biti još bolje. Na ovogodišnjem Danu ličkog krumpira očekuju nas brojni izlagači domaćih proizvoda, konzumnog i sjemenskog krumpira, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu… Središnji događaj 3. Dana ličkog krumpira je gastro manifestacija unutar koje će se održati prezentacija kulinarskih osobina krumpira uz obaveznu degustaciju. Pripremat će se naše tradicionalno ličko jelo pole od različitih sorti krumpira. Posjetitelji će ujedno biti i članovi jednog velikog žirija jer će sudjelovati u ocjenjivanju i odabiru najbolje sorte za pripremu ličkih pola. Očekuje nas i izbor najtežeg i najneobičnijeg krumpira, zatim različite igre za djecu ti bogat kulturno umjetnički program uz nastupe tamburaša i KUD-ova. Lani se ispostavilo da je naš Dom kulture pretijesan za ogromni broj posjetitelja, pa će se ovogodišnja manifestacija održati pod velikim šatorom, rekao nam je načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić koji s ponosom ističe kako Ličani imaju što pokazati, ali mnoge lijepe i dobre stvari preskromno čuvaju. Manifestacija 3. Dan ličkog krumpira još je jedna prigoda za intenzivniju prezentaciju ličkih tradicijskih posebnosti.

H. J.