Krenula je promjena vremena, pogoršanje koje je već započelo s pljuskovima i grmljavinom. Nevrijeme je krenulo lokalno , a dolazi i do sakupljanja grmljavinskih oblaka pa će biti kiše, ali moguće i jačeg nevremena na području cijele zemlje, javlja Dnevnik.hr.

Zbog velikih kiša se na Jadranu ponegdje očekuje i stotinjak litara po četvornom metru. To je trostruko veća količina od sve kiše koja obično padne u srpnju, te je takvo vrijeme primjerenije za proljeće ili jesen nego za ljeto.

Nevrijeme je krenulo na sjevernom Jadranu, na području Istre i Kvarnerskih otoka. Uz grmljavinu, obilna kiša dosegnut će od 50 do 100 litara lokalno na ovom području.

Oblaci će se premiještati prema kopnenom području gdje se također očekuju grmljavinski pljuskovi. I ovdje može biti obilnije kiše, no ne u toj mjeri koliko na Jadranu.

Puhat će jugozapadnjak, na moru jako jugo, s tim da će u slučaju nevere vjetar biti znatno pojačan.

Tako će ovu nedjelju i dalje biti toplo, između 25 i 28, dok će u Slavoniji biti preko 30 stupnjeva koji će pasti tek popodnevnim nevremenom.

U Dalmaciju glavna promjena stiže upravo od sredine dana, tako da će poslijepodne i navečer, pa čak i u noći na ponedjeljak ovdje i posebno na srednjem Jadranu biti uvjeta za obilnu kišu. Moguće su bujične poplave, jače nevrijeme i pijavice.

U ponedjeljak će na kopnu još biti češćih pljuskova i više oblaka, a onda od utorka postupno slijedi sunčanije vrijeme: prvo uz pokoji pljusak, a potom u srijedu uglavnom i bez oborine.

Na Jadranu će u ponedjeljak još biti kiše, najčešće u obliku pljuskova i to najviše u noći i prvom dijelu dana gdje još uvijek na sredjem dijelu može biti obilne oborine. Potom, u utorak više sunca, a u srijedu i poretežno vedro te ponovno vruće.

L.O.