Veliki sajam u malom parku u Gospiću?

Grad Gospić na svojem web-u najavljuje organizaciju javne manifestacije „Zimski sajam u Gospiću“ koja će se održati 22. i 23. prosinca 2017. godine na lokaciji Park pokraj Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“u Gospiću (križanje ulica Dr. Franje Tuđmana i 30. svibnja 1990.). Takva važna i popularna manifestacija održat će se u malom, bezimenom parkiću???

Priredba ili „ostaci ostataka“?

Izgleda da se aktualna vladajuća  gradska elita i ovoga puta uplela u nešto što dobro ne razumije. Vjerojatno će novi promašaj pravdati uštedama, iako nikako da shvate da Grad Gospić nije privatna prćija niti nečiji d.o.o. poligon. Krenimo redom.

Svi organizatori ovakvih sadržaja nastoje im dati naziv Adventski ili Božićni sajam. Jedino se u Gospiću to ime promijenilo u Zimski. Posvuda se ovakve priredbe održavaju po 5-6 dana, samo su štedljivi vlastodršci u Gospiću to „skresali“ na dva dana. Novi skučeni lokalitet zacijelo je nečiji inat da se sajam ne bi održao na mjestima gdje se to već događalo, Park Kolakovac ili Trg S. Radića. Išlo se na mali i skučeni prostor parka kod POU da bi se izbjeglo građenje pozornice i iznajmljivanje razglasa i rasvjete.

Dokaz koliko su organizatori upućeni u organizaciju ovakvih manifestacija je i to da se sajam održava 22 i 23.prosinca, odnosno zadnjeg dana adventa kada su građani već sve pripremili za Božićno slavlje i to u vremenu od 18-21 h kada se u gradu održavaju službeni domjenci. Uz sve navedeno organizatori su na službenoj stranici objavili da će upotpuniti turističku ponudu. I to je naravno promašeno, jer svi „silni“ gosti koje očekuju neće moći posjetiti npr. MC Nikola Tesla (kojeg su u kampanji dizali u nebesa) jer je tada zatvoren…sličnih primjera ima mnogo.

A sigurnost građana?

Neki su sudionici sastanaka na kojima su se definirali detalji sajma upozorili na blizinu glavne gospićke ulice (ul. Dr. Tuđmana) i opasnost po pješake, ali su ubrzo bili ušutkani. Sajam će se održati uz glavnu gospićku i svakako najprometniju ulicu dr. Franje Tuđmana. Sigurnosni aspekt je u banani pa će tu svoju riječ morati dati i policija. Tko zna, možda su organizatori samim izborom skučene  lokacije odredili i jednako tako mali broj izlagača. Nadamo se da začetnici ove genijalne ideje  u cilju povećanja smještajnog prostora  neće posjeći ukrasno bilje i ukloniti ostale detalje s ovog prostora(skulpturu i klupe). Budući je riječ o doista maloj površini ove će godine zasigurno izostati nastupi KUD-ova i folklornih skupina. Možda ipak čujemo poneku gangu, a ni cajke nisu na odmet?!

Žalosti činjenica da će gospićka djeca svjetla adventa ove godine morati potražiti u Zadru ili Zagrebu, što će svakako biti udar na budžet roditelja.

L. O.