Veliko zanimanje pčelara za ocjenjivanje meda

Uznapredovale su pripreme za manifestaciju „Jesen u Lici“ koji Ličko-senjska županija priređuje i ove godine. U sklopu ove atraktivne manifestacije organizira se ocijenjivanje meda, sira i voćnih rakija. Ocijenjivanje meda organizira se po 16. puta za redom, a rakija  po 10. puta. Ova ocijenjivanje tradicionalno vrši Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju.

Na 10. ocijenjivanju voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije zadnju riječ imat će stručni tim Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb, Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Ocijenjivanje voćnih rakija uključuje organoleptičku i fizikalno-kemijsku analizu uzoraka, analizu boje prema CIE lab sustavu i analizu biološki aktivnih spojeva. Svi proizvođači koji žele sudjelovati u ocijenjivanju trebaju dostaviti po jednu litru  voćne rakije za svaki uzorak koji će se ocijenjivati.

Iz Ličko-senjske županije doznajemo kako se za ocjenjivanje u kategoriji voćnih rakija prijavilo 10 proizvođača, dok su za titulu najboljeg meda primljena 42 uzorka. Ocijenjivanje sira Ličko-senjska županija provodi u suradnji s Udrugom malih sirara „Lički škripavac“, koja će zasebno obaviti prikupljanje uzoraka nekoliko dana uoči Jeseni u Lici, a ocijenjivanje prikupljenih uzoraka sira i ove godine provesti će Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo.

L.O.