Započeto cijepljenje goveda protiv bolesti plavog jezika nastavlja se do konca travnja. Rekao nam je to direktor Veterinarske stanice Gospić  dr. vet. med. Tomislav Rukavina. O brojnim aktivnostima veterinara već smo pisali, a rad na terenu zadnjih dana osjetno intenzivirao.

-Do sada smo protiv bolesti plavog jezika  cijepili 1850 goveda i više od 7 000 ovaca. Moram istaknuti kako je još uvijek aktualno cijepljenje pasa protiv bjesnoće, pri čemu smo cijepili 1364 psa, a prema našim procjenama preostalo je za cijepiti oko 800 pasa na području našeg djelovanja. Važno je da pas primi cjepivo u roku od jedne godine, a u slučaju nepoštivanja toga roka odgovornost snosi vlasnik psa. U tijeku je i cijepljenje goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, što će potrajati također do konca travnja, a obavlja se isključivo u bedreničkom distriktu Malo Polje u općini Perušić. U vremenu od 1. svibnja pa do 31. srpnja vršit će se cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože, ističe dr. vet. med. Tomislav Rukavina.

Iako laici znadu  reći kako su neke bolesti stoke već gotovo iskorijenjene, svako malo do javnosti stižu podaci o tim  pogrešnim definicijama, odnosno o bolestima koje se učestalo pojavljuju. Dr. vet. med. Tomislav Rukavina također nas je izvijestio kako je do 30. lipnja u tijeku kontrola bolesti bruceloze i enzootske leukoze goveda, pri čemu će se uzimati uzorci krvi goveda starijih od 12 mjeseci. U istom razdoblju vršit će se i  kontrola bolesti brucela melitensis uzorkovanjem krvi  ovaca i koza starijih od 6 mjeseci.

L.O.