Vidovčani ne zaboravljaju drevne običaje

Upravo kako je najavljivano i  kako se očekivalo, proslava blagdana Svetog Vida u Vidovcu pored Karlobaga protekla je dostojanstveno i u duhu tradicije. Kod stare crkvice sv. Vida u Drvašici okupilo se jutros mnoštvo ljudi, mještana, potomaka  koji vuku korijene sa ovih prostora ili im je netko od domaćina prijatelj. Svetu misu predvodio je fra. Joso Grivić. Crkva je već desetljećima zapravo razvalina bez krova, ali je i sveta misa pod vedrim nebom bila svojevrsna misa prkosa, hrvatskog inata po kojemu se drevni običaji neće ukinuti niti zbog tehničkih, političkih ili bilo kojih razloga. Nije se ovaj običaj ukidao niti u olovnim komunističkim vremenima, pa neće niti danas.

Zatim su se okupljeni našli kod bunara. Uz smijeh, pjesmu i ples proveli su sate u  ugodnom druženju, na lokaciji sa koje puca pogled na Paški kanal. Na surove hridi što ih nemilosrdno deru bure i more.  Baš kao što su Vidovčani stoljećima bili oličenje ustrajnosti i ljubomornog čuvanja svoje tradicije. Zasvirali su  Plitvički bećari, a ukupni štimung zaslužio je puno, puno više sudionika. Ali to onda ne bi bio Sveti Vid: svetac skrušen, osamljen i vrlo skroman. ‘Ko bi nama ljudima ugodio!?!

Nastavak ispod oglasa

Da bi ova lijepa priča bila ispričana i priređena zaslužni su  Općina Karlobag i Turistička zajednica općine Karlobag, nekoliko upornih mještana i mnogi ljudi dobre volje.

L.O.